Гъбичката-убиец Candida auris заразява все повече хора в САЩ, а

...
Гъбичката-убиец Candida auris заразява все повече хора в САЩ, а
Коментари Харесай

Нова чума поломи САЩ, всеки втори заразен умира бързо,...

Гъбичката-убиец Candida auris заразява от ден на ден хора в Съединени американски щати, а лекарите признават, че са безсилни против нея. Специалисти от американските Центрове за надзор и профилактика на болесттите я прибавиха в листата с най-актуалните закани за здравето на хората по света, заяви Сайънс алърт, представен от bg-voice.com.

Медиците свидетелстват, че разпространяването на C. auris е придобило сериозни мащаби. Заразеният с гъбички човек умира след приблизително към 90 дни. Не съществуват медикаменти против тази “нова чума ”.

За пръв път за C. auris се заприказва през 2009 година, когато лекари в болница в Токио откриха гъбичката в ушния канал на 70-годишна японка, написа zdrave.to. През идващите 4 години бе оповестено за заразявания в Европа и Съединени американски щати. Още тогава стана ясно, че гъбичката провокира инвазивна кандидоза, при която се заразяват кръвотокът, централната нервна система и вътрешни органи.

Гъбичката C. auris е резистентна към доста медикаменти. Специалисти считат, че устойчивостта й може да е обвързвана с необятното разпространяване на противогъбични препарати в селското стопанство. ДНК анализът на 4 типа C. auris посочил, че гъбичките еволюирали 4000 години, само че станали “неунищожими ” едвам неотдавна.
Свързаната с C. auris заплаха е най-голяма за хората с неразвита или отслабена имунна система, в това число за новородените, възрастните, пушачите, диабетиците, засегнатите от автоимунни заболявания.

Всеки втори инфектиран умира за 90 дни. Предполага се, че до 2050 година от сходни инфекции могат да умрат 10 милиона души, до момента в който плануваната смъртност от рак за същия интервал не надвишава 8 милиона души.

Специалистите означават, че е невероятно да се води битка с гъбичките C. auris, без да се отговори на въпроса какво е дало подтик на разпространяването им
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР