- Г-н Понте, италианците първи в Европа изпитахте този бич

...
- Г-н Понте, италианците първи в Европа изпитахте този бич
Коментари Харесай

Посланикът на Малтийския орден у нас с разкрития пред БЛИЦ за драмата с COVID-19 в Италия

- Г-н Понте, италианците първи в Европа изпитахте този камшик – COVID-19, и се наложи да се борите с него. Във връзка с това в Италия се зароди апелът „ Остани си у дома “. Карантината ли е единствената сигурна предварителна защита и избавление от кронавируса? Спазва ли се тя прецизно и съумява ли Италия да се стабилизира след този тежък удар? Налагат ли се наказания за неспазване на карантината и какви са те?

- Моделът „ да останеш вкъщи “ сигурно е най-подходящият за битка с този и други типове вируси, като в действителност се заобикаля размножаването на вируса и заразяването, и сигурно е най-ефективното средство, което е явно належащо да се съблюдава.

Особено значимо е, даже и при връщането у дома от вън, да се съблюдават съществени и наложителни защитни ограничения, т.е. като следване на избрани протоколи при връщане вкъщи, тъй като въпреки всичко някой би трябвало да излезе за извършване на покупки или да отиде на работа.

Знаем, че нашите ръце и близостта с други хора може да ни донесат болести. По-лесно привикваме с това, което ни споделят непрестанно по новините, само че по-трудно е да променим атавистичните ежедневни привички като потреблението на асансьора, отварянето на вратите на етажната благосъстоятелност, потреблението на градския превоз, заплащането в брой, утринното приветствие на сътрудниците и други, целувката към децата пред учебното заведение, само че и връщането вкъщи с пазарската чанта… и кой знае какъв брой още други.

Сред препоръчаните способи за отбрана намираме маските (които би трябвало да носят от по-рискови и/или към този момент заболели хора), само че те не са безусловно дейно средство за отбрана, потреблението на ръкавици за еднократна приложимост (които обаче са безполезни, в случай че не бъдат заменени след обслужване на всеки клиент и измиване на ръцете му след събаряне на употребяваните ръкавици), съблюдаване на безвредното разстояние, потреблението на дезинфектант гел или кърпички (които към този момент липсват в много магазини), не на последно място – да се обадите на 112 при положение на признаци на заболяване, без отивате до медицинските центрове, както и да избягвате да напускате дома си колкото е допустимо повече.

Сред евентуално заразните предмети, които не се загатват толкоз постоянно, са:

> банкнотите и монетите

> нашите облекла: когато се върнете вкъщи, би трябвало да ги сложите в пералнята или да ги окачите на въздуха за няколко часа, в случай че нямате тераса е добре да ги съхранявате на особено място, само че те не би трябвало да се прибират дружно с останалите облекла

> чантата за извършване на покупки е различен източник на болест, за кото никой не приказва, само че вътре слагаме артикули, които може да са докосвали и други, които сигурно касиерката е докосвала, тъкмо както тези на всички останали клиенти, и явно не е допустимо да дезинфекцира ръцете си всякога (след всеки клиент) както и повърхността на лентата, през която минават продуктите, с цел да бъдат сканирани!

Но това, което не се споделя толкоз постоянно, е, че:

> маските са с невисок коефициент на полза, в случай че се слагат и смъкват, с цел да се приказва, пуши, дава отговор на мобилен телефон и след няколко часа те могат да се трансфорат в колония от вируси и бактерии от всевъзможен тип

> телефонът е един от главните носители на болест, изключително измежду деца или „ възрастни деца “

> постоянно когато имаме телефон в ръцете си, той се слага на всички места и по-късно се взема в ръката, слагаме го в джобовете на облеклата ни, само че в последна сметка постоянно се доближава до устата, затова, в случай че се употребява отвън дома, е добре да го дезинфекцирате деликатно, когато се върнете вкъщи;

> когато се връщате с чантата за извършване на покупки, би било целесъобразно: тези артикули, които могат да се мият, би трябвало да се измият и подсушат у дома, останалите -да бъдат оставени на чист въздух на отдалечно място за минимум 4 часа, тъй че всички вируси да умрат

> същите торби за извършване на покупки и всички монети или банкноти, получени като ресто, би трябвало да бъдат сложени „ под карантина “ навън, защото както знаете върху металите вирусът е по-устойчив

> монетите и банкнотите би трябвало да се съхраняват в обособен портфейл, който не би трябвало да се слага в чанта или раница, където сигурно се намира доста потребления от нас мобилен телефон!

> извършване на покупки: входът в магазина към този момент е представен, добре, само че какв е смисълът, в случай че се окажем струпани извън, близо един до различен и не на безвредно разстояние? Търговските центрове би трябвало да употребяват системи, които заобикалят това явление;

> при прибиране вкъщи: имате поради, че неизбежно докосвате дръжката на входната врата, с цел да използваме асансьора, би трябвало да натиснем бутон, който може да е бил допрян от някого минута преди нас, ние сме в доста малко и елементарно за замърсяване пространство, в случай че можем да избегнем потреблението му, можем да опитаме да вървим пешком (без да докосвате парапета)

Резюме: би трябвало да знаем, че даже и в дома не сме изцяло сигурни, в случай че не се научим да използваме и прилагаме рационално минимални защитни ограничения, потребни за нас и хората към нас.

- Цeлият свят към този момент е обиден от ковид, а Европа се оказа в епицентъра на пандемията. Опитът на Италия е най-горчив от страните на Стария континент. Отбелязахте рекордна смъртност - Италия е и най-засегнатата страна след Китай, с експоненциално повишаване. Стана известно, че е било голяма драма – на процедура лекарите е трябвало да вземат решение кой да живее и кой да почине, тъй като здравните заведения не са били готови за банкет на толкоз инфектирани. Как се оправя здравната ви система в този момент? Успявате ли да вадите кестените от огъня, както се споделя?

- Жертвите са най-вече възрастни хора, тъй като, както знаем, Италия има максимален брой възрастни хора в Европа, тъй че това усилва % на смъртност. Трябва да отбележим, че се усилва и броят излекувани.

Фактът, че лекарите са били изправени пред избор да избират грижите за младежите преди възрастните хора, се дължат на незабавни случаи, само че откакто са приети в болница всички имат уместно лекуване и грижа.

Проблемът е, че младежите реагират много по-бързо на лекуването, до момента в който възрастните, за жалост, изключително със съпътстващи болести, не постоянно съумяват да преодолеят спешните моменти. Вярно е, че в началото структурите не са били готови, само че също по този начин би трябвало да се каже, че италианското държавно управление реши след първите няколко часа да премине от предел на нараснало внимание към този на алената зона и явно е, че за няколко часа не можеше да бъде направено повече.

Но същото се случва, когато се случи земетресение и, за жалост, сме привикнали с него, не е допустимо незабавно да имаме разполагаем десетки лекари, само че в идващите часове всичко се възстановява, както постоянно се е случвало в Италия. Така че бих споделил, че в този момент с изключение на по-изолираните центрове всичко е в норма.

Какви са хигиеничните ограничения и условия, които е наложила италианската страна, и съблюдават ли се те? Протича ли въобще някакъв публичен и културен живот в Италия, или всичко остава замразено?

Хигиенните ограничения са тези, които всички знаем, да си мием ръцете постоянно, да използваме почистващи кърпички и почистващи гелове, съдържащи алкохол и дезинфектанти, да избягвате контакт сред ръцете и очите или носа, да не се целувате, прегръщате, да ограничавате деянията на любов с хората, които са толкоз скъпи за нас италианците.

Първоначално възбраните бяха отчасти пренебрегнати, само че в този момент, откакто държавното управление вкара строги ограничаващи и наказателни ограничения, които могат да доведат до наказателна присъда, нещата се възстановяват.

Социалният живот е… обществената мрежа, посредством интернет. Дори не можете да се съберете в столовата на компанията, доста компании са трансформирали работните си смени, с цел да разрешат на хората да отидат на обяд у дома, заобикаляйки събирането в столовите на компанията и по-късно няма кина, нощни заведения, заведения за хранене и така нататък

Нормално е някой да се опита да бъде остроумен, да завоюва пари и да държи скрито отворен магазин или бар, само че в случай че бъде „ открит “, рискува затвор. В Италия е признат специфичен член 650 от углавен кодекс, който планува наказателно гонене за неспазване на възбраните.

- Колкото и грозно и ужасно да звучи, само че по какъв начин се оправя Италия със случаите на умряли от ковид?

- Междувременно би трябвало да уточним, че смъртността по това време на годината в Италия постоянно е висока, изключително на север, където доминират по-голямата част от възрастните хора (35% от италианците са над 65 години).

Защото даже естествените въздействия на вируси вид ABC включват висок брой смъртни случаи, най-много заради същите белодробни затруднения като COVID-19. Според формалната статистика от грип в Италия всяка година умират няколкостотин души. Основната причина е, че грипният вирус постоянно утежнява към този момент компрометираното положение на пациенти, страдащи от други патологии (например респираторни или сърдечно-съдови заболявания) до причиняването на тяхната гибел. В тези случаи грипният вирус постоянно не се разпознава или тъй като не е издирван, или тъй като гибелта се дължи на обща пневмония.

В най-засегнатият регион, Ломбардия, погребалните домове се обърнаха с молба за помощ към сътрудници от околните райони. Всички религиозни служби също бяха неразрешени и спрени (защото те включват събиране на хора); също така би трябвало да се каже, че в този момент в Италия към 70% от умрелите биват кремирани, което трансформира традициите и ритуалите.

- В България се оказахме в неприятна ситуция – умряла стара жена от ковид, която не може да бъде заровена, тъй като всичките ѝ близки са под карантина. Има ли сходни случаи в Италия и по какъв начин съумяват да се оправят хората?

- В Италия погребалните услуги към този момент не се правят в църквата, както загатнах нагоре, всички религиозни служби са неразрешени за аудитория, затова тялото се приготвя следвайки процедурите, употребявани за труповете на заразители (дори в случай че при положение на COVID-19 вирусът към този момент не е в натрупа, само че може да е в дрехите) и по-късно тялото се увива в забрадка, напоена с дезинфектантска течност, след което се затваря в биоразградима торба и се слага в ковчега.

Що се отнася до всеки различен умрял, също и по други аргументи, затвореният ковчег се придвижва с катафалката пред църквата или до гробището, където бива отслужено опело от свещеника, в наличието на най-близките родственици, които би трябвало да съблюдават закона, за което приготвят декларация, където заявяват къде са отишли, откакто са излезли от къщата. Ако не го създадат ще бъдат докладвани на способените държавни органи. Ако роднините не могат да участват, защото са в интервал на карантина, тялото на умрелия бива съхранявано до отпадане на интервала на карантина за околните му.

- Има ли суматоха измежду лекарите и медицинския личен състав? Има ли случаи на абдикирали от служебните си отговорности медици и медицински сестри?

- Не бих споделил, че има суматоха, всеки извършва отговорностите си, изключително здравният личен състав. Вчера аз персонално научих за един човек, зает със незабавната помощ, който е умрял. Само преди няколко вечери в цяла Италия, в 18 часа хората отидоха до прозорците, с цел да пеят и изразят своята поддръжка за целия личен състав на незабавните екипи, от лекари до медицински сестри и водачи на коли за спешна помощ, както и на екипите на гражданска отбрана. Италия, като и България, има страховит родолюбив дух.

- В цялата блъсканица и опитите да се ограничи разпространяването на болестта от COVID-19, което е и съществена задача в международен мащаб, все още не се разисква различен значим въпрос – какви са следствията от този ковид? Имате ли някакви данни за положението на към този момент преболедували хора и проследявани ли са те за остатъчни резултати от ковид, като да вземем за пример трайни увреждания на белите дробове?

- Определено хората, наранени от COVID-19, ще имат респираторни проблеми, това визира белите дробове, само че това ще бъде сходно на хода на естествена тежка пневмония, аз самият предходната година претърпях една при започване на март, за 67 години живот в никакъв случай не бях имал такава, може би това беше знак?

Някои източници на информация настояват, че този вирус съществува към този момент от преди края на 2019 година, може да се окаже, че това е по-опасна негова форма, защото знаем, че вирусите се трансформират и укрепват с течение на времето.

- Все още опитите да бъде основана ваксина, не се увенчават с триумф, а коронавирусът не предстои на отнасяне с никакви известни до момента лекарствени препарати.С какво се лекувате в Италия, подсилвате ли имунитета си и по какъв начин?

- Някои лечения стартират да се употребяват с друг триумф, не мога да встъпвам в детайлности, тъй като не съм доктор, само че се получават положителни резултати, преди дни група китайски лекари дойдоха в Италия, с цел да оказват помощ на Италианските си сътрудници, светът се движи и си сътрудничи.

Вярвам, че имунизациите може да са подготвени след няколко месеца (ако ние го преглеждаме като политическа игра, те към този момент би трябвало да са готови), сигурно ще бъдат за 2021 година, годината, в която вирусът може да се появи още веднъж, при изискване че е зародил естествено, само че това е тематика на тайни разбори, която не бих желал да започвам…

- При такава невиждана карантина и изолираност безспорно страда и душeвността. Успява ли Италия да се оправи с това?

- Безспорно душeвността е мощно наранена, бихме били роботи, в случай че не беше по този начин. Италия сигурно ще се оправи по този начин, както и България, всички ние към този момент започнахме да получаваме и изпращаме смешки и вицове по отношение на COVID-19, включително и занимателни видео клипове, които спомагат за покачване на духа на хората и за справяне с вируса. Нашите експерти от атомната централа в Гарилияно преди няколко дни осветиха реактора през нощта в разнообразни цветове, с цел да дадат вяра и мощ на италианците!

Трябва да запазим успокоение, дано си напомним, че Испанският грип през 1918-1920 година, без интернет, без средствата за избавяне и продан на информация, с които разполагаме в този момент, е предизвикал гибелта на към 100 милиона от международно население, което тогава е било към 2 милиарда души!

Това не е първото и няма да е последното изпитане, този път бяха въведени изключителни ограничения и с горделивост декларирам, че Италия беше първата, която ги приложи, даже когато другите народи ни подлагаха на критика (не България, несъмнено, приказвам за Франция и Германия).

Този вирус промени метода, по който се оправяме с изключителни обстановки, в случай че е правилно, че е направено преднамерено (и персонално аз съм податлив да мисля така), насъбраният в този момент опит ще ни бъде потребен, с цел да се противопоставим на бъдещи бедствия, било те вируси или други най-лоши бедствия.

- Има ли суматоха измежду италианците? Презареждат ли се с артикули от първа нужда – храна и лекарства? Вълната на ковид, която застигна и България, неизбежно породи и суматоха. Тук стартира необмислено презапасяване с хранителни артикули, изкупи се даже и тоалетната хартия. Бихте ли описали каква беше обстановката в Италия и каква е сега?

- Не бих го нарекъл суматоха, може би терзание, само че както споделих и преди, ние сме привикнали да страдаме от трусове, наводнения, свлачища, а това е повлияло на писхиката на италианския народ, направило ни е съпричастни и наясно с рисковете, пред които сме изправени всички ние в света. Нищо и в никакъв случай не е безусловно безвредно явно, даже когато ние имаме вяра, че е по този начин.

Естествено е, хората, които не са привикнали с всичко това, да се опасяват, да посегнат към запасяване с хранителни артикули, и това е първият и натурален метод за реагиране и справяне с рецесия, даже в Италия това се случи в първите дни, в този момент нещата се възстановиха.

За горивата не се е случвало, междинният италианец нормално постоянно има цялостен контейнер, тъкмо тъй като е привикнал на незабавни случаи, а и откакто в действителност не е целесъобразно да се движите въобще, колата остава неизползвана, и по този начин става неефикасно презапасяването в това отношение, по-добре е да си стоиш вкъщи.

- Успява ли италианската страна да се оправя с икономическата обстановка и да възпира спекулата – повишаването на медицинските консумативи, защитните маски и защитните дрехи?

- Онези, които плячкосват, които се възползват от обстановката, са строго осъдени, както би трябвало да бъде постоянно, италианската страна и правоприлагащите органи постоянно са били деликатни в това и явно в този момент обръщат още повече внимание и суровост на наказванията. Хитруващите и възползващите се сигурно ще бъдат осъдени.

- При по този начин настъпилата изключителна обстановка се чака международна криза. Каква е настройката в Италия? Има ли подготвеност страната да се оправи с настъпването на неизбежната икономическа рецесия, какви ограничения се подхващат и по какъв начин ще се отрази този тежък удар на италианския бизнес?

- За страдание това е една неуправляема обстановка, би трябвало да бъде обединена Европа, която да помогне, а не обособените страни да търсят независими решения. За момента италианската страна вкара ограничения за отбрана на компаниите посредством фондове против изключителни съкращения, финансова помощ, прекъсване краткотрайно на заплащане на налози и други ограничения, само че казусът ще бъде в международен мащаб.

Не е изненадващо (въпреки че нямам доверие да е случайно) най-засегнатите страни в света са най-индустриализираните и/или обект на злоба: Китай, Япония, Корея, Италия - за монументи, история и ноу-хау (и... Иран, единствената страна в арабския бранш, която към момента е „ на крайници “).

- Защо съгласно вас COCID-19 безусловно опустоши Италия? Какви неточности позволиха италианската страна и италианците и можеше ли да се реагира по различен метод?

- Не мисля, че Италия е направила огромни неточности, данните демонстрират, че първият случай е бил в Германия, само че тогава се връщаме още веднъж към тайните теории...
Определено бяхме първите в Европа, които оповестиха на света, че са наранени. Очевидно е, че Милано, като основен италиански промишлен и търговски център, и Бергамо като основен кръстопът за нискотарифни въздушни трафици, са имали опция да да се заразят първо.

Както се пробвах да изясня и преди този момент, ми е мъчно да мисля, че Италия беше единствената, която можеше да бъде наранена. Виждаме, че в този момент Испания, Франция и Германия стартират да предават своите данни. Нима във Франкфурт минават по-малко чужденци, както и в Париж, Лондон и Барселона, в сравнение с в Милано и Рим? Не имам вяра, че е така…

- Обедини ли италианците този тежък камшик и какво ще посъветвате хората в България?

-
Със сигурност са доста по-обединени. Съветът, който мога да дам на скъпите ми български братя и сестри, е да не изпадаме в суматоха, неефикасно е, би трябвало да сме рационални, би трябвало да следваме препоръките, дадени от тези, които ни ръководят. Имаме и страховит съдружник в лицето на медиите, които да ни оказват помощ!

Нека да използваме всички осведомителни канали за в действителност значима информация, а освен за нормалните чатове. И не забравяйте, че прословутият мобилен телефон може да бъде, даже в случай че никой не го споделя по явни аргументи, един от главните източници на болест, дано да се научим да го използваме без да позволяваме да бъдем „ употребявани “!

Орлин ФИЛИПОВСКИ, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР