Г-н Пеевски беше по-честен. Каза, че 161 депутати да имат,

...
Г-н Пеевски беше по-честен. Каза, че 161 депутати да имат,
Коментари Харесай

Време е да не се срамуват, да каже г-н Борисов: Управлявам си с г-н Пеевски

" Г-н Пеевски беше по-честен. Каза, че 161 депутати да имат, ще си приказват (с ГЕРБ - бел. ред.), до момента в който Борисов сподели, че нямало да си приказват. Време е да не се срамят, да каже господин Борисов: Управлявам си с господин Пеевски ". Няма нищо неприятно, само че би трябвало да си го каже.

Целият български народ видя, че няма гласоподаване в зала, в което те да не гласоподават дружно, няма такова. Това е все едно аз да кажа, че с ген. Атанасов или Христо Иванов няма да управляваме дружно. Не, ще управляваме дружно, тъй като сме една коалииция. В техния случай те са неофициална коалиция, която ще ръководи дружно и по-късно. "

Така съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков разяснява днешния неприсъствен диалог сред Бойко Борисов и Делян Пеевски. Първият сподели, че и 150 депутати да имат ГЕРБ и Движение за права и свободи след предварителните избори, няма да сформират независимо праавителство, а вторият: че може да имат и 161 и след това ще приказват. 

Петков и съпредседателите на " Демократична България " Христо Иванов и Атанас Атанасов също приказваха пред публицисти в Партийния дом - обичайно - пред асансьора, докъдето медиите само имат достъп.

" И те не могат да обяснят с кого ще ръководят, с кого ще си приказват... ", добави Петков Христо Иванов. 

На въпроси обаче с кого ще си приказва ПП-ДБ, какво ще дава обещание на гласоподавателите в акцията и ще направи ли отново коалиция с ГЕРБ, Иванов отвърна:

" Ние не сме спирали да си приказваме с никого, това е главно предписание при нас. Въпросът е защо приказваме - приказваме за ясни цели, разказани в меморандума, който се оказа казусът, тъй като явно не можа да бъде преглътнат.

Ангажиментите, които ще поемем във връзка с формулата за ръководство е нещо, което ще изработим дружно в нашите групови органи и в обединението и ще обявим ангажиращо. Така че ще има безспорна изясненост доста съответно по какъв начин ще подходим към този въпрос. Но ние стоим на позицията, с която приключваме този парламент. Споразумението, което предложихме, е това, за което ще търсим опция да се ръководи България. Въпросът е гласоподавателите да ни дадат тази мощ. "

Както Клуб Z писа, чака се от обединяването да изготвят " публичен контракт " с гласоподавателите, като в изявление за БНР предишния уикенд Петков даде поръчка, че няма да вземат участие в ръководство без да е подписано от другата страна съглашението такова, каквото бе препоръчано на ГЕРБ.

Малко по-късно изявление договарящата от името на Борисов депутатка Рая Назарян подреди на медиите да отразят " истината ". А тя била, че отиваме на избори не тъй като ГЕРБ реши да напусне договарянията от петия път, а тъй като отказала да се съгласи с дата за промяна на шефовете на службите. Споразумението било подписано от провалилата се кандидат-премиерка Мария Габриел, не и от обединяването. От ПП-ДБ обаче твърдяха и не престават да настояват, че няма по какъв начин да подпишат документ, за който на процедура не са се споразумели.

 
Иначе и през днешния ден Христо Иванов разяснява авторството на противоречивите текстове за служебния кабинет в Конституцията. Преди него Борисов сподели, че не знае чии са, тъй като не е взел участие в процеса, а Пеевски, без изненада, хвърли виновността върху Иванов.

" Аз, както постоянно, отхвърлям да пресъздавам срещи, които са се случили при закрити врата. Нашата позиция на ПП-ДБ беше ясна: ние предложихме модел, в който постоянното държавно управление продължава да работи като служебно. След съвещания с управлението на ГЕРБ и Движение за права и свободи се стигна до другия вероятен модел. Той има своите преимущества. Не търсим метод да се разграничаваме. Бяхме пратени на избори преди да можем да приключим структурата. Имаше конституционна комисия, тя е работила. Идеята, че един човек е споделил някакви неща и всички като овчици са се наредили, е унизителна за Народното събрание ", съобщи той.

" Няма по какъв начин да казваш: " Не знаех какво написа в Конституцията. Аз не знам кой договаря, аз не знам кой е Калин Стоянов, аз не знам какво написа в Конституцията ". Стига толкоз, да си поемат отговорността ", добави по адрес на Борисов и Кирил Петков.

А Атанас Атанасов за следващ път прикани сегашният Министерство на вътрешните работи министър Стоянов да не влиза в състава и на служебния кабинет Главчев. От ообединението нямат доверие, че той ще е част от организирането на почтени избори.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР