- Г-н Комарницки, тук имам една идея.- Ами да се

...
- Г-н Комарницки, тук имам една идея.- Ами да се
Коментари Харесай

- Г-н Комарницки, тук имам една идея. - Ами да се видим, г-н Боришев

- Г-н Комарницки, тук имам една концепция.

- Ами да се забележим, господин Боришев.

Така стартира взаимният план на един от най-хубавите ни фотографи и на легендарния карикатурист - Веселин Боришев и Христо Комарницки - " Бай Хой ". " Не го познавах персонално, просто взех решение да му пиша. И към момента си приказваме на Вие ", споделя Боришев, фоторедакторът на Клуб Z.


Успехът на " О, спомняте ли си, госпожо " и " Ох, спомняте ли си, госпожо ", фрагменти на Боришев в хартиени издания като разговор сред предишното и сегашното, бе ясно - няма да постави край. Поне до момента в който не стане трилогия. И Боришев ражда " О, спомняте ли си, госпожо, Бай Хой " - отпратка към една историческа имитация на настоящия евродепутат Радан Кънев.

Новата идея е фотография и подигравка по фотографията. Първоначалната концепция на Боришев била да се работи с най-различни фрагменти.

" Г-н Боришев, това е доста разлято, дайте да създадем нещо по-концентрирано " - предложил Комарницки по време на първата им среща - емблематично - на " Шипка " 6.

" Концентрираното нещо излезе Бойко Борисов и сподвижниците му през годините " - обобщава Боришев. Но не може да се сети кой е дал концепцията за заглавието на книгата.

Когато напролет споделил с другари, го подлагали на критика " Ти на умряло куче нож ще вадиш ". На което фотографът контрирал с: " Как?! Ей в този момент ще видите по какъв начин ще се завърне на бял кон! ". " Е, не бях ли прав ", констатира днес.


Така крайният вид на плана за третата книга съставлява следното: фотографът изпраща на Комарницки фотография или серия от фотоси, а карикатуристът твори съгласно личния си прочит на фрагмента. Двамата не коментират концепцията, не разясняват текстовете. А резултатът: " Пинг-понг разговор " сред създателите и с " Бай Хой ".

При разтвора карикатурата ще е вляво, а фотографията - вдясно - противоположното на процеса на другарство сред двамата създатели. 

" Той (Комарницки) е по-голям за мен! ", изяснява необикновеното графично решение Боришев.


Към всеки разтвор (предвидени са 100) има и къс текст. По-точно - една дума. Фотографът се майтапи, че в началото е мислел за два разновидността за създател на предговора... самият Бойко Борисов и неговият неотклонен почитател, фейсбук легендата Данчо Полицая. Сериозно - ще е написан от сътрудника публицист Иво Балев.

Корицата още веднъж е дело на графичната дизайнерка Милена Вълнарова.


Очаква се изданието да излезе от щемпел през февруари, като още се събират средства за нея. Но Боришев продължава да надгражда концепцията. Последната концепция е книгата да е " опакована " в... чекмедже. " Ама какво - книга в чекмедже! ", смее се Боришев. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР