- Г-н Каракачанов, договорът за добросъседство между България и Македония

...
- Г-н Каракачанов, договорът за добросъседство между България и Македония
Коментари Харесай

Каракачанов в сензационно интервю пред БЛИЦ TV: По престъпен начин бяха нарязани самолети и ракети, за които българите платиха стотици милиони!

- Г-н Каракачанов, договорът за добросъседство сред България и Македония ще постави ли завършек на дълголетното и безсмислено опълчване сред двете страни?
- Силно казано несъгласия, дотолкоз доколкото през всичките тези 25 години България постоянно е подкрепяла Македония.

Знаете, че България беше първата страна в света, която призна независимостта на Македония. Месеци по-късно при визитата на съветския президент Борис Елцин в България, той бе уверен от българския си сътрудник Желев да признае независимостта на Македония.

Благодарение на тези старания от страна на България, гражданската война, която по това време бушуваше в Босна и Херцеговина, Хърватска и Словения, не се популяризира и към Македония.

През годините сме подпомагали стопански, дипломатически и военно - подарихме им 150 танка през 1998-99 година

За сметка на това множеството македонски държавни управления водеха извънредно глупава политика във връзка с България, като търсеха проблеми вместо да търсят партньорство.



- Как ще убедите съперниците на независимостта на Македония, че това е независима страна, която е сътрудник на България?
- В исторически проект Македония е част от българската просвета и обучение и територии. Това е реалност!

След референдума през 1991 година Македония се разгласи за самостоятелна страна и се отдели от Югославия. България призна Македония.

Ние имаме интерес Македония да бъде естествена страна, в която правата на тези жители на Македония, които имат българско съзнание се почитат и признават.

Този контракт взема решение казусът с непотребните искания, които получавахме до момента от Скопие, тъй като съгласно конституцията на Република Македония, тя е била длъжна да се грижи за правата на македонските етнически малцинства. Това послужи за мотив на избрани политици в Скопие да се пробват да основават този проблем като финансират всякакви групички като ОМО-Илинден, които се определяха за настрана македонско малцинство и да предявяват искания за някакъв обособен език в България.

В края на крайщата считам, че новото държавно управление на Македония взе вярно решение. От страна на България в никакъв случай не е имало проблеми.

- Често цитирате Гоце Делчев. Какво си мислихте до момента в който бяхте на паметника му в Скопие?
- Всъщност мислих си едно - че може би най-сетне костите на този популярен българин ще почиват неподвижен!

Гоце Делчев, както Даме Груев и Тодор Александров са се борили за освобождението на българите в Македония, борили са се за свободата на Македония и Одринска Тракия, които тогава бяха под турско иго.

Борили са се като българи с българско схващане.

Според мен един български офицер като Гоце Делчев, който е приключил българското военно учебно заведение, един български преподавател и бунтовник какъвто е бил той не може да не е удовлетворен от това, че братята от двете страни на границата още веднъж са си подали ръка, както е било по негово време.

Докато Гоце Делчев е обикалял Македония да прави революционни комитети по образеца на Левски и е подготвял Илинденското въстание, от страна на България той постоянно е получавал поддръжка.

Цялото революционно придвижване в Македония е получавало поддръжка освен от българската войска, само че и състрадание и помощ от цялото българско общество и страна.

За тези неща си мислих до момента в който бях на паметника на Гоце Делчев. Нещо за което той се е борил е съвсем на крачка да се случи. Казвам съвсем на крачка, тъй като това, че подписахме контракт е стъпка в вярна посока.

Оттук нататък този контракт би трябвало да стане част от политиката на двете страни, с цел да работим и да развиваме общи стопански планове. Един от тях е кулоар номер 8, който ще свърже освен България, Македония, Албания и едно трасе към Европа, само че и дава огромни стопански вероятности, тъй като през него ще минава целия трафик от Близкия Изток, а също по този начин и от Кавказ.

От контракта могат да произтекат и доста други изгоди за България и Македония.

- Достатъчно добре ли са предпазени българските държавни граници?
- Границите се пазят добре, тъй като с изключение на Гранична полиция в защитата им взе участие и българската войска.

Аз обаче считам, че наличието на армията би трябвало да се ускори по границата, тъй като от една страна стопира незаконните емигранти и от друга оказва помощ на полицията.

Винаги съм считал, че обособените министерства би трябвало да работят в комплект, а не егоистично всяко за себе си.

- Остана ли ни войска, откакто виждаме по какъв начин тя безусловно се стопи през последните години, а искащите да станат военнослужещи са сериозно малко?
- Проблемът с армията е сериозен, тъй като през последните 25 години за жалост с нея се вършиха разнообразни опити.

Един от тези опити бе анулацията на наборната военна работа през 2008 година, без да се намерения какво ще се случи по-късно.

Да, в армията има доста проблеми и те няма за какво да се крият. Няма смисъл да гледаме на армията единствено във връзка с гвардейците, които й основават един доста прелестен облик или като на Гергьовденския церемониал, когато виждаме едни добре облечени и маршируващи военни.

Истина е, че проблемите в армията са по няколко посоки. Първият е във връзка с финансирането. Заплатите са ниски, а началната е 608 лв. на един боец. Перспективите за младежите са доста по-добри в други специалности в България и в чужбина.

Ако желаеме да привличаме качествени младежи да служат в българската войска, би трябвало да им осигурим и по-добро възнаграждение.


- Веднага Ви запитвам - за какво държавното управление отпуска 80 млн. лв. на година за Българската национална телевизия, вместо да усили заплатите на учителите, служителите на реда и военните, които с съображение стачкуват?
- Така е, само че аз не желая да опълчвам една държавна институция на друга, тъй като по тази логичност аз като министър на защитата кажа, че мен ме интересува единствено армията, както са го правили доста преди мен, тогава какво да кажем на учителите, лекарите, служителите на реда и военните?

Истината е, че нещата би трябвало да се преглеждат сложно. Да, армията е доста значима и без нея няма страна, тъй като в случай че ние сме признателни на Българската православна черква, че е съхранила българина през 500- годишното турско иго, то би трябвало да кажем и нещо друго, а то е че в случай че не е имало българска войска, то нямаше да има и българска страна.

Армията се нуждае от модернизиране. Последната нова техника, която е купена за всеобщо модернизиране е от средата на 80-те години. Правени са покупки най-вече на вертолети, самолети и друга техника, само че случайно и почтено казано нещата много намирисват.

Преди малко се наложи да ме изчакате, тъй като на една от срещите, които върших беше за едно дело, което забележим с една от европейските компании, от която са били закупувани хеликоптери. Сделката е била направена по този начин преди години, че в този момент би трябвало да водим каузи, с цел да защитим ползите си като страна.

Модернизацията на армията, обаче не е самоцел. Келфайда, както споделят хората, в случай че ние купим ново и съвременно въоръжение, а няма кой да го ръководи.

Дълго време проблемите са били подценявани и то освен във връзка с заплащането, а и във връзка с изискванията при които работят нашите офицери, сержанти и бойци. Сградният фонд не е ремонтиран в множеството от поделенията над 10 години.

Жилищата, които се дават на военнослужещите не са най-хубавото, което може да се предложи. Проблеми има с облеклото и храната.

Знаете ли, че към този момент втора година се провалят публичните поръчки за доставка на храна.

- Защо се провалят публичните поръчки?
- Защото има огромни ползи. И когато има огромни ползи, има доста мераклии. А по-късно, когато един завоюва не споделям по какъв метод, то все някой ще апелира.

Системата е направена по този начин, че да се търси облага, а не решение на казуса. Ако публичните поръчки за доставка на храна за армията бяха разпределени по райони, а не централизирано, нямаше българските бойци да ядат пилешко месо, което е импортирано от Китай, а по-евтино и от български производители.

- Изчистиха ли се несъгласията сред кабинета и президента във връзка с публичната поръчка за доставка на изтребители?
- Противоречия не е имало. Лично аз считам, че би трябвало да модернизираме армията, само че когато приказваме за рационализация не би трябвало да се концентрираме само върху изтребителите.

Това, което Народното събрание гласоподава през 2016 година е за закупуване на 8 изтребителя. Това е първата част от модернизацията на авиацията - 8 самолета. Както знаете, имаше 3 компании, които аплайваха. Сега има парламентарна комисия, която желае да откри по какъв начин е било взето решението за избор на изтребители от служебното държавно управление.

Докато Народното събрание не се произнесе с ясно мнение какво ще се прави оттук насетне, аз съм направил моето предложение - да стартират договаряния с страните, които са предложили предложения. В рамките на тези договаряния ние би трябвало да извлечем оптимално положителни условия за страната.

Това, което предложих на премиера Борисов, а той почтено казано го одобри с огромно удовлетворение, е да потърсим разсрочване на заплащанията. Едно е да платиш 1.5 милиарда лв. за 5 години и друго за 10 или 15 години, тъй като натоварването върху бюджета и данъкоплатеца ще бъде по-леко.

Истината е, че с тези 1.5 милиарда лв. ще купим базов модел изтребител. Цената ще стане още по-висока, тъй като би трябвало да се закупи и в допълнение въоръжение. Плюс това ние приказваме за половин ескадрила, а ни би трябвало цяла.

Така общата сума, която е нужна ще нарасне на 4 милиарда лв..

Флотът също се нуждае от рационализация. Със страдание мога да кажа, че към момента има съдове от Втората международна война.

- Как въобще се движат тези плавателни съдове?
- Движат се тъй като са италиански и немски. Има кораби още от руско време.

Най-новите ни кораби са двете фрегати, които купихме от Белгия, само че те също правени по планове от 1964 година, когато още не съм бил раждан.

Сухопътните войски също желаят нова бронирана машина.

- Защо всичко това се струпва едновременно тъкмо в този момент?
- Защото през последните 25 години нещата са отлагани неведнъж. Все някой е прекарвал по този начин нещата, че да получи една комисионна. Друг си е правил сметка по какъв начин да разпродаде остарялото имущество.

- Вашият предходник Николай Ненчев стана клиент на прокуратурата поради скандални практики. Какво се случва във връзка с него?
- Прокуратурата би трябвало да каже. Аз няма да влизам нито в ролята на прокурор, нито в ролята на арбитър.

Ще се случи това, което реши правосъдната система.

Сега е най-лесно да критикуваш предшествениците си. Аз споделям едно - за тези 25 години ние сме унищожили не дребна част от нашето въоръжение безусловно незаконно.

Давам образец с авиацията. Много малко хора знаят, че ние имаме 19 изтребителя МИГ-29. От тях 15 могат да бъдат въведени в употреба. От тези 15 летят единствено 8, а от тях 3 са с съвсем изтичащ запас.

Необходими са средства, с цел да може съществуващата техника да бъде употребена по предопределение.

Ние от години приказваме по какъв начин ще купуваме нови самолети, само че не обръщаме задоволително внимание на това, което имаме.

- А какво имаме?
- Имаме 14 бомбардировача СУ-25. Това са прелестни самолети, които са лесни и евтини за поддръжка. Този аероплан лети и с нафта, и с керосин. Перфектен аероплан, който прави работа и е потвърдил бойните си качества. От тези 14 самолета летят единствено 4.

Ние приказваме непрекъснато за ново, ново и ново. Най-лесно е да кажеш: " дайте ми 1, 2 или 5 милиарда ".

Нека да забележим по какъв начин можем да използваме това, с което разполагаме.

Знаете ли, че ние сме унищожавали самолети и ракети, които към момента могат да бъдат употребявани?

- Кои са виновниците за незаконното заличаване на военна техника?
- На първо място отговорни са политиците. Аз по тази причина върнах отчета за положението на въоръжените сили на предходното държавно управление, в който се споделяше, че българската войска единствено отчасти може да извършва своите отговорности.

На мен ми е омръзнало и го споделям не тъй като съм министър на защитата, да се хвърля леке върху армията. Кой е отговорен за проблемите в армията? Не са отговорни военните. Виновни са политиците!

Кой наряза ракетите СС-23, за които българският народ е платил стотици милиони долари? Кой разпродаде част от авиацията и сключваше комисионерски покупко-продажби? Военните или политиците? Виновни са единствено политиците и то освен поради устрема им да изкарват комисионни, а от глупавото схващане, че откакто сме влезнали в НАТО, то някой различен ще се грижи за нашата сигурност.

За страдание този метод на мислене не е преодолян. Много политици считат, че НАТО ще ни пази, тъй като сме част от Алианса. Не е по този начин! НАТО е организация, в която с изключение на правилото за груповата защита, важи и правилото, че ти би трябвало да имаш задоволително капацитет да си част от тази групова защита.

Не можеш да вървиш с въоръжение от средата на 80-те години и да искаш да бъдеш съответен и почитан член на този боен съюз.

Според мен планът за рационализация във връзка с авиацията, сухопътните войски и флота би трябвало да върви редом с поддръжката и възобновяване на съществуващата военна техника.

Казвам, че техниката е остаряла, тъй като е закупувана преди години. Но доста от НАТО-вските страни - Румъния, Полша, Чехия, Унгария, Словения и Словакия употребяват техника от същото това време, само че я поддържат по-добре и не се постанова в един миг ние да кажем: " Аууу, ние ще останем без самолети "!

- Когато очаквате България да има добре развита европейска войска с подобаващото въоръжение?
- Това зависи от няколко неща. Първо, да има съответно възнаграждение за военнослужещите, с цел да могат да са стимулирани да постъпват в армията.

Второ, належащо е да се поддържа наличната техника мъдро, без подмолни мисли за облаги за този или оня.

Трябва са се мисли по какъв начин да се модернизира армията с ново и съвременно въоръжение. Аз съм последовател да се водят договаряния с компании и страни, от които ние ще закупуваме изтребители, в случай че би трябвало по-дълго, само че по този начин, че на следващия ден да няма подозрение в обществото, че аз или военното управление е взело участие в някакви гешефти в името на персоналното ни облагодетелстване.

Привърженик съм на това в плановете за превъоръжаване на българската войска, да взе участие българската промишленост.

Най-лесното е да вземеш пари от бюджета и да купиш нещо, което е създадено в чужбина, т.е. ти наливаш парите на българските жители в непозната стопанска система.

Да, самолети ние в България не можем да произвеждаме, само че можем да ги поддържаме у нас. Така българската индустрия ще работи.

Ние вършим бронирани машини за пехотата. Говорим за нови кораби за потребностите на флота. Много по-изгодно ще е корабите да се строят в България, в сравнение с някъде на открито.

Необходимо е ангажиране на българския стопански капацитет.

- Освен министър на защитата, Вие сте и вицепремиер. В началото на съдружното държавно управление мнозина бяха скептични, че ГЕРБ и Обединени патриоти ще работят взаимно без кавги. Какви са връзките сега сред обособените партии в държавното управление?
- Перфектни. Казвам го не от учтивост или поради нещо друго.

Аз съм човек, който в случай че има проблем, си го споделя.

Аз с премиера Борисов работя доста добре. До момента не е имало нито един случай, в който той да ми се обади или когато се забележим, да се пробва да ми постанова някакви решения.

Да, интересува се до каква степен върви плана със самолетите, какво мисля по тематиката за бронираните машини и по други тематики. Но няма случай, в който той да ми се обадил и да ми е споделил да направя това или това.

Сядаме и беседваме. Ето, в този момент в случай че му звънна, връзка има.

Вижте да вземем за пример контракта с Македония. Аз от дълго време съм последовател за подобен контракт. Истината е, че в случай че Борисов не беше възприел като значима тази концепция, то договорът нямаше да бъде подписан.

Истината е, че в случай че я нямаше коалиция сред ГЕРБ и Обединените патриоти, то нямаше да има и подписан контракт сред България и Македония, който още е тематиката на деня.

И аз съм признателен за сходен вид връзки, тъй като министър председателят освен даде картбланш госпожа Захариева като вицепремиер и външен министър да води диалозите и на мен да вземам участие в този развой.

Борисов се подвигна персонално и отиде в Скопие. И както виждате казусът се взема решение.

- Какви са връзките Ви с президента Радев?
- С президента Радев споделяме дотолкоз доколкото той като висш главнокомандващ има отношение по проблемите с българската войска. Отношенията ни са естествени.

Говорили сме по тематиката с изтребителите. Неговото мнение е ясно за цялото общество.

Моето мнение е, че ние с изключение на да мислим за нови изтребители, би трябвало да мислим и за това по какъв начин да поддържаме и създадем летателно годни повече от самолетите, с които разполагаме.

Какъв е смисълът да имаме 15 изтребителя МИГ-29 и да летят единствено 8? Защо да имаме 14 бомбардировача, а да използваме единствено 4? Пак с цел да ги продаваме ли за жълти стотинки, както се правеше дълги години.

Президентът счита, че процесът би трябвало да се движи доста по-бързо, аз считам, че процесът би трябвало да се движи деликатно. Без да бързаме и да мислим за оптимално преференциалния за България метод и с оптималното ангажиране на българския военнопромишлен капацитет. Това е наложително!

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ




Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР