- Г-н Бонев, вие и Демократична България бойкотирахте последната сесия

...
- Г-н Бонев, вие и Демократична България бойкотирахте последната сесия
Коментари Харесай

С това управление София вечно ще е последна в Европа

- Г-н Бонев, вие и " Демократична България " бойкотирахте последната сесия на Столичния общински съвет. Защо?

- Бойкотирах съвещанието по две съществени аргументи – в символ на взаимност с гражданските митинги в столицата и страната, настояващи за оставка на държавното управление на Борисов и на основния прокурор Гешев. Правя го и с цел да изпратя явен сигнал, че властническото държавно ръководство на ГЕРБ е пренесено и на локално равнище и повече не може да бъде толерирано. Малко хора си дават сметка, че работата на опозицията в общинския съвет е блокирана от болшинството - отчетите, предложенията и забележките на опозицията, без значение какъв брой аргументирани, нужни или смислени са те, на процедура постоянно се отхвърлят под строй. Всичко се мери и с двоен критерий – за отчетите на опозицията се изискват всевъзможни и ненужни мнения, приложения и документи, а към отчетите на ръководещите не се изисква нищо. Коалицията ГЕРБ-СДС-ВМРО- " Атака " е трансформирала общинския съвет в гумен щемпел на властта, вместо в локален парламент, защитаващ ползите на всички софиянци. С този акт на протест демонстрираме, че търпението ни към този жанр на работа е изчерпано.

- Какво ново научихте за ръководството на града, откогато го виждате от вътрешната страна?

- Най-голямата изненада бе да установя, че в администрацията има и извънредно кадърни хора, които желаят София да се трансформира към по-добро, само че които са смазани от извънредно неамбициозното и ретроградно политическо ръководство. Сигурен съм, че в случай че то се смени с амбициозни и съвременно мислещи хора,  ще бъдем очевидци на значителен прогрес за града ни.

Един от огромните проблеми на града е, че даже да има положителни хрумвания, всичко става извънредно постепенно поради неналичието на каквато и да е упоритост у ръководещите. В надалеч по-големи и по-демократично устроени градове от София проблемите се вземат решение по-бързо. След идването на пандемията доста столици безусловно от през днешния ден за на следващия ден направиха повече пешеходни улици, затвориха се булеварди, сътвориха се велоалеи, приоритизира се градският превоз. Т.е. ползват се всички модерни начини за превръщането на града в „ град за хората “, вместо да бъде задръстен с коли, с замърсен въздух и некачествена среда. Тук водихме епична 6-месечна борба да затворим за коли 300-метровата " Съборна ", която няма никакво значение за транспортното обслужване на София. През това време във Виена взеха решение целият център да стане пешеходен плюс още 22 улици отвън него. В Тирана кметът за една седмица осъществя програмата си за създаване на велоалеи, която другояче бе планувана за 5 г. С това ръководство София ще продължава постоянно да е последна в Европа и непрекъснато да изостава от своите съперници.

- Все отново успяхте да убедите ръководещите в някои ваши планове, даже се снимахте с Фандъкова. Какво ще кажете на хората, които ви заподозряха в поддръжка на ГЕРБ?

- Нашият принцип на работа постоянно е бил остра рецензия, когато е нужна, и доста работа, с цел да се реализира позитивен резултат за града. Надявам се, че хората си дават сметка, че мъчно бихме постигнали въвеждането на нощен градски превоз, обособяването на BUS ленти, или за смяната на национални наредби, в случай че не сме имали опцията да седнем на една маса и да приказваме. Когато видя далавери и корупция, тогава е моментът за опозиционност и рецензии. Аз не съм определен за консултант, с цел да се обичам с Фандъкова, " Демократична България " или Българска социалистическа партия. Избран съм да извършвам обещанията си, те също. Ако има пресечни точки и общи визии, не виждам за какво да не се направи. Харесва ли ни или не, Фандъкова ще е кмет още 3 години. Изборът е през това време или нищо да не реализираме с това ретроградно и неамбициозно ръководство, или да сме дразнител, който да бута най-малко на места нещо да се свърши.

- Допускате ли, че ГЕРБ може да употребяват взаимните планове, с цел да ви показват като техен сътрудник на идващите избори?

- На предишните избори " Спаси София " и аз не се появихме от нищото пред софиянци. Представихме извънредно богато портфолио от осъществени планове и извоювани дела и борби през годините. Смятам, че хората имат по-голямо доверие, когато можеш да покажеш какво си приключил, в сравнение с в случай че единствено приказваш какво би направил. Не се срамя, че съм се снимал с Фандъкова на представянето на толкоз значим план като преустройството на придвижването по бул. " Патриарх Евтимий ". За него се борим над 5 година, с цел да има BUS лента и велоалея. За страдание, това че Фандъкова е подкрепила даден план никога не значи, че той ще се случи. Реорганизацията на бул. „ Патриарх Евтимий “ трябваше от дълго време да е приключена, а още даже не е стартирана. Понякога имам възприятието, че съзнателно се саботират положителните хрумвания, единствено с цел да се покаже, че „ в София това няма по какъв начин да стане “. Мантра, против която аз изрично се опълчвам.

- Коя съпротива намирате за по-близка в СОС - Българска социалистическа партия или " Демократична България "?

- Ако се наблюдава по какъв начин гласоподавам в СОС, ще се види, че за избрани тематики вижданията ни са съвпадали напълно с " Демократична България ", има някои, по които сме на едно мнение с Българска социалистическа партия. " Спаси София " няма нищо срещу да оказва помощ на положителните хрумвания и ги поддържаме, без значение от коя политическа мощ идват те. Още повече, когато става дума за решения, залегнали и в нашата предизборна стратегия. Затова да вземем за пример неотдавна поддържах концепцията на Българска социалистическа партия за основаване на общинско дружество за разчистване, вместо стотици милиони да отиват в частни компании на хора с прякори и близки до властта. Подкрепям и отчети на „ Демократична България “. В последна сметка, по тематиките, по които имаме общи визии, рационалното и отговорно държание към града би било за взаимна поддръжка. Така, както изброените политически сили поддържат и моите оферти.

- Като образец за опозиционно взаимоотношение дотук се оформя отпорът на единствената комисия, в която ГЕРБ няма болшинство, за уголемение на метрото към " София Ринг мол ".

- Разширението на метрото към моловете и затворените комплекси под Витоша не е транспортно и стопански обосновано. Територията, за която става дума, може умерено да бъде обслужена с рейсове или заложения в Общ устройствен план трамвай. Вместо това се упорства за извънредно скъпа и за създаване, и за употреба инфраструктура. Този план се бута единствено с цел да се вдигнат цените на парцелите в зоната и да се продават по-скъпо. Вече има разгласи, в които се показва и тази „ екстра “. За мен това е един напълно лобистки план.

А обясненията, че стремежът е да се свърже София с лифта към Витоша, са нелепи. Никой не връзва превоз с потенциал 50 000 души на час в едната посока, какъвто е метрото, с превоз с потенциал 1500 души на час в двете направления, какъвто е лифтът. На процедура целият потенциал на Симеоновския въжен превоз е колкото трен и половина на метрото. Само че софиянци ще платят 150 млн. лева за тази " гениална " концепция на Фандъкова и съпартийците й. Наличието на метро под Витоша ще докара и до мощен подтик за ново строителство, а аз не съм склонен подножието на планината да продължи да се уплътнява и презастроява.

- Има ли решения в този СОС, за които съжалявате изключително доста?

- Не са едно и две. Съжалявам за отхвърлянето на референдума за изгарянето на боклуци в ТЕЦ-София. Аргументите срещу този референдум бяха неуместни. ГЕРБ явно ги е боязън даже да попитат хората. План-сметката за събирането на боклука в София също беше призната при липса на бистрота.

- Ако през днешния ден трябваше да решавате по какъв начин да се явите на избори, отново ли щяхте да го извършите като самостоятелен?

- Един умен човек ми сподели: В политиката няма " в случай че ". Каквото се е случило, се е случило и гледаш напред. Моята вяра е, че на идващите избори " Спаси София " ще се представим още по-добре. Има време, ще преценим под каква форма да се явим. Но би трябвало да е ясно, че живеем в една от най-недемократичните страни в Европа, в която жителите са лишени от опцията да вземат участие на избори в настройка, друга от партия. Навсякъде другаде в Европа, в това число и в Сърбия, хората имат опция да образуват цивилен листи. Само в България това е невероятно, като е явно, че партиите не желаят опция и конкуренция. Това е порочна система, с която аз имам намерение да се боря.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР