Г-20 приема Африканския съюз за постоянен член

...
Африканският съюз стана постоянен член на Г-20, включващ най-богатите и
Коментари Харесай

Африканският съюз стана постоянен член на Г-20, включващ най-богатите и най-могъщи страни в света, каза индийският премиер Нарендра Моди на срещата на върха на блока в Ню Делхи в събота.

Африканският съюз, континентална организация от 55 държави-членки, сега има същия статут като Европейския съюз - единственият регионален блок с пълноправно членство. Предишното му наименование беше „поканена международна организация“.

Моди, в своите встъпителни бележки на срещата на върха, покани АС, представляван от председателя Азали Асумани, да заеме място на масата на лидерите на Г-20 като постоянен член.

„Ние приветстваме Африканския съюз като постоянен член на Г-20 и силно вярваме, че включването на Африканския съюз в Г-20 ще допринесе значително за справяне с глобалните предизвикателства на нашето време“, показа проект на декларация, прегледан от Ройтерс по-рано.

Ходът беше предложен от Моди през юни.

Други въпроси, по които се решава на срещата на върха, включват повече заеми за развиващите се нации от многостранни институции, реформа на архитектурата на международния дълг, разпоредби относно криптовалутата и въздействието на геополитиката върху хранителната и енергийната сигурност .

Черновата от 38 страници, която беше разпространена сред членовете, остави параграфа „геополитическа ситуация“ празен – което отразява дълбокото разделение относно войната в Украйна – но 75 други параграфа показват широко съгласие по въпроси като криптовалутите и реформите в многостранните банки за развитие .

Г-20 преди се състоеше от 19 държави и Европейския съюз, като членовете представляваха около 85% от световния БВП, повече от 75% от световната търговия и около две трети от световното население.

(Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР