Фючърсите на европейския природен газ на Нидерландския газов хъб TTF

...
Фючърсите на европейския природен газ на Нидерландския газов хъб TTF
Коментари Харесай

Газът в Европа поскъпва с 6%

Фючърсите на европейския природен газ на Нидерландския газов хъб TTF нарастват с 6% до равнища назад над 35 евро за мегаватчас заради нарастващия спора межди Израел и " Хамас ", който докара до смяна на корабните направления, в това число на танкерите за полутечен газ (LNG) в Червено море.

Серията офанзива на йеменските хути принудиха корабите да поемат по по-дълги и по-скъпи направления, нарушавайки досегашната естествена търговия Изток - Запад. Това може да принуди корабите да плават към нос " Добра вяра ", добавяйки две седмици към пътуването си и евентуално затягайки пазара на корабоплаването.

Въпреки това обаче Катар, който е основен снабдител на LNG за Европа, продължава да транспортира колета през Червено море посредством Суецкия канал.

Анализаторът на London Stock Exchange Group (LSEG) Марина Циганкова означи, че главните мотори на пазара са съвсем непроменени, като картината на търсенето и предлагането е постоянна, само че цените може да продължат да се движат от настроенията към обстановката в Червено море, защото пазарът следи от близко придвижването на доставките на LNG през Суецкия канал.

Към 12.15 часа българско време януарските газови TTF фючърси нарастват с близо 6% към 35,55 евро за мегаватчас, задълбочавайки вчерашния 3-процентен отскок от тримесечното ценово дъно към 32,10 евро/MWh, достигнато п-рано на 19-и декември.

Възходящото ценово придвижване обаче наподобява лимитирано от към момента изобилното предложение на полутечен природен газ и от високата запълняемост на газохранилищата в Европа, съобщи БНР.

Към 19-и декември хранилищата за газ в Европейски Съюз са запълнени на 87,95%, в Германия - на цели 90,58%, във Франция - на 85,83% и в Италия - на 85,52%.

В същото време прогнозите сочат, че Северозападна Европа я чака релативно топло начало на новата 2024 година с температури над междинните, което пък води до понижено търсене на електрическа енергия и от там - до по-ниско ползване на природен газ, след относително топлия декември.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР