Футболният агент Николай Жейнов отговори на въпросите на Тема Спорт,

...
Футболният агент Николай Жейнов отговори на въпросите на Тема Спорт,
Коментари Харесай

Жейнов: Левски е пример как се надгражда с органичен бюджет, но със стратегия

Футболният сътрудник Николай Жейнов отговори на въпросите на " Тема Спорт ", като засегна обстановката на трансферния пазар, националния тим и БФС. Ето какво сподели той.

Г-н Жейнов, в разгара на трансферния прозорец сме, само че българския износ като че ли е заледен. Единствените по-сериозни прехвърляния на родни футболисти зад граница са на юношата Мартин Георгиев, при който на този стадий всичко е пожелателно и на съвсем ветерана Георги Костадинов, който мина като свободен сътрудник в АПОЕЛ Никозия. Каква е повода съгласно вас да спадне ползата към българските играчи?

За страдание това е действителността в България. Все по-трудно става трансферирането на български футболисти зад граница, само че по тази причина си има справедливи аргументи и резултатите на националния тим са единствено на повърхността на проблемите. Като погледнем резултатите на националния тим в последните години, обикновено е задграничните клубове да са скептично настроени към българските футболисти. Като не съумяваме да победим Гибралтар, не можем да чакаме клубовете да се редят на опашки за нашите футболисти. Дори и в България родните футболисти не са задоволително високо оценени. Разбира се, за по-голямата част от нашите тимове е много по-трудно да извадят пари за трансфер и новите попълнения са най-вече свободни сътрудници. Но даже и тези, които могат да си разрешат да платят за футболисти, рядко се насочват към българи.

Лудогорец за първи път е деен в изходящите прехвърляния, защото покупките бяха осъществени главно през зимата. Правилен ли е този метод съгласно вас?

Само времето ще покаже кой метод е бил верен или не. Лично съгласно мен той е малко безреден. А що се отнася до изходящите прехвърляния в България, някои са действително изгонени футболисти. Желанието за разлъка се маскира като сполучлив за пред обществеността трансфер.
 Николай Жейнов не остана задължен на лудогорската декларация
Николай Жейнов не остана задължен на лудогорската декларация

Отговори на " орлите " посредством своя профил във Фейсбук

В ЦСКА за първи път от много време започнаха да заплащат трансферни суми. Това подсигурява ли по-висока класа?

Трансферната сума не е гаранция за качество и противоположното - свободните футболисти не значи, че са по-слаби от останалите. Голямото текучество обаче не води до триумф. Все отново и не трябва да се избързва, тъй като постоянно се случва, че един футболист надали не още не е научил пътя до стадиона на даден тим и към този момент е разгласен за неставащ. Специално при ЦСКА може би, в случай че е комерсиално сдружение, ще е на облага с многото прехвърляния в последните години, само че като футболен клуб от текучеството се губи и не може да се построи боеспособен тим.

В задграничните медии се появи информация, че армейците са платили над 500 хиляди евро и за норвежецът Линдсет. Реална ли е сходна сума за състезател, чийто контракт изтича след по-малко от 6 месеца?

Навсякъде по света медиите обичат да спекулират и не знам до каква степен са правилни изявленията. Все отново всеки един трансфер има свои специфики. За мен е висока трансферна сума за футболист с изтичащ контракт, в случай че информацията е вярна, само че въпреки това след няколко месеца конкуренцията за подписа му щеше да е много огромна. Преди време, в случай че не се неистина от Левски заплатиха сходна сума за Стайн Спийрингс, който беше с изтичащ контракт.

Правилно ли съгласно вас си изиграха картите в ЦСКА около прехвърлянето на Кайседо?

Щом всички страни са се съгласили за прехвърлянето, значи всички са удовлетворени. Имаше много спекулации за трансферната му уговорка и предложения от други клубове. Въпросът е още веднъж е, че с непрекъснатите продажби мъчно може да се надгради в спортно-технически аспект. Липсата на трансферна тактика убива клубовете. Работи се на обособени футболисти, а доста по-рядко на дълготрайно създаване на състав.

Вие се грижите за ползите на Филип Кръстев. Колко мъчно бе да се извърши неговото предпочитание да продължи да носи екипа на Левски и подвига ли си той цената с оглед възхода на сините?

Имаше неща, за които трябваше да се преборим с клуба майка, само че при съществуването на добра връзка сред състезател и сътрудник, управлението на Левски и Сити груп, както сподели Иво Ивков успяхме да достигнем до обстановка win/win/win. Разбира се, че при съществуването на положителни игри цената се подвига. Левски сега пък е образец по какъв начин може да се надгражда с органически бюджет, само че със тактика.

Всъщност има ли български тим, в който играчите си покачват цената и класата, тъй като в случай че погледнем какво се случва с играчите напуснали ЦСКА, то ситуацията е плачевно - кариерите им потеглят стремително надолу...

Един футболист би трябвало да способства към класата на тимовете, а не противоположното - фактът, че даден състезател е бил в избран клуб да му подвига цената. Факт е, че на много футболисти минали през България в избран миг по-късно кариерата им потегля надолу, а образците в противоположната посока са много по-малко. Отново стигаме до работата на клубовете и опцията вярно да се оцени един футболист, който да бъде притеглен.

Наскоро в " Тема Спорт " се появи заглавие " Левски отеснява за Уелтън ". Смятате ли, че бразилецът има капацитет да осъществя сериозен трансфер?

Споменах към този момент, че в Левски сега се прави от нищо нещо и то много успешно. Трансферът на Уелтън е доста сполучлив, тъй като Левски е разкрил един футболист, който е коствал малко пари и съумява да усили цената му. Ако го продаде, ще е на облага по отношение на инвестицията си в него. Ако го резервира, ще има изгода на терена.

До какъв брой е допустимо в България да пристигна състезател от първа и втора бразилска дивизия, тъй като всеобщо клубовете ни притеглят от третото равнище на футбола там?

Всеки случай с състезател е доста друг. Ако се разпознае класата и се реши вярно, че даден футболист ще пасне на тима, не е чак толкоз значимо дали идва от първа, втора или трета лига особено на Бразилия. Разбира се близо до мозъка е да се одобри, че в по-горните дивизии играчите са по-добри, само че това не постоянно се оказва тъкмо по този начин.

Наскоро алармирахте и зададохте обществени въпроси по какъв начин Бърнард Текпетей е получил единствено в границите на по-малко от 18 месеца български паспорт. Получихте ли отговори и разбрахте ли по какъв начин той ще е потребен на националния тим, за който не може да играе, тъй като има мачове за Гана?

Въпросът тук е с какво от БФС са решили, че Текпетей може да бъде потребен за националния тим, в случай, че той няма право да играе за България. Кой е треньорът или шефът във футболния съюз, който е изпратил нужния документ с рекомендация до министерството за издаване на български паспорт на играча? Вярно ли е, че служебният министър Кузманов е отказал един път тази процедура и по-късно някой е разрешил. Кой и за какво? Доколкото съм осведомен, Текпетей има два мача за Гана на континентално състезание, което автоматизирано го вади от опцията да смени националния си тим. Щом не може да играе за България какво е спортното съображение да получи български паспорт. Погледнете единствено към какъв лист от играчи се причислява той - Ренан, Марселиньо, Сисиньо, Натанаел, Кафу, Пластун, Платини, Кишада, Кайсара, Шоко, Вандерсон, Сантана... От всички тях единствено трима са носили националната фланелка. С какво останалите са съдействали за развиването на българския футбол като цяло, с цел да имат български паспорти? Вижте аз още тогава споделих, че нямам подозрения, че има нещо неправилно, само че запитвам каква е изгодата за българския футбол, защото приемането на паспорт по тази линия е обвързвана с утвърждение на няколко институции в това число и Българския футболен съюз. В практиката си постоянно съм запознавал обществеността с сходни нарушавания на правила, закони и условия, а това не ме прави червен, наследник или зелен, тъй като в никакъв случай не съм се съобразявал с това кой е потъпкал разпоредбите. От съответния случай умерено можем да си извадим заключението, че Лудогорец работи доста добре с БФС и страната.

От БФС не стопират да афишират нововъведения и усъвършенствания - виждате ли някаква смяна и първи проблясъци на напредък?

Иновациите би трябвало да стартират от персоналния състав. Има доста хора, които са там от години и са посочили, че нямат място там. След като 15 години не си ги направил тези нововъведения, в този момент ми се коства малко вид поговорката късно е либе за китка.

Защо Борислав Михайлов неглижира фотографията си с Дан Тан и забравена ли е тази история или занапред можем да чакаме развиване на международно равнище?

От екипа на Бербатов зададохме доста въпроси, на които не бяха дадени отговори. Това е един от тях. Не мисля, че би трябвало да се не помни по този начин елементарно този факт, тъй като е много стеснителен и е належащо съответно пояснение, а не опрощение вид - " първо не е правилно, второ беше от дълго време ".
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР