Футболът вече се е превърнал не просто в спортна игра

...
Футболът вече се е превърнал не просто в спортна игра
Коментари Харесай

Футболни куриози

Футболът към този момент се е трансформирал не просто в спортна игра – а от дълго време е голям бизнес (достатъчно е единствено да се погледнат цените на прехвърлянията на футболисти сред разнообразни отбори), нерядко в него се намесва даже политиката. И, както в бизнеса и политиката, той също има своите рядкости, митове и легенди. Ето някои от тях.

Прочутите крясъци „ Оле-оле-оле! “, особено за испаноезичната аудитория, идват от коридата – битката с биикове.

Хулио Иглесиас на младини играел за „ Реал “ Мадрид – само че, заради автомобилна злополука за известно време бил прикрепен към леглото. Само ръцете му се движели. Той почнал да свири на китара – и по този начин почнала певческата му кариера.

Веднъж по време на мач в Бразилия група парашутисти били отнесени от вятъра към футболно тоигрище. Един от парашутистите паднал върху вратаря, който поради това пропуснал гол. Въпреки митингите на феновете и на пострадалия тим, голът бил зачетен.

В интернет се срещат фейкови вести, че футболът е публично неразрешен в 6 страни – Ирак, Афганистан, Кампучия, Гренландия, Ямайка и Кения. Но Кампучия от дълго време не съществува, а в света, по този начин или другояче, през днешния ден няма страна, където футболът да е неразрешен. Дори консервативната Саудитска Арабия има свое състезание и народен тим, който дори съумява да се класира за международните финали.

В Съединени американски щати, щата Юта, европейският футбол е позволен единствено, в случай че игралното поле е на най-малко 1.5 благи разстояние от черква. За други игри, да вземем за пример, американски футбол, допустимото разстояние е 0.5 благи.

Във Англия годишните вреди за частната и обществената благосъстоятелност заради вандалщината на ентусиастите възлизат на 40 милиона лири.

На 3 ноември 1969 година в Англия се състоял футболен мач, в който тимовете се борели толкоз жестоко за топката, че съдията санкционирал всичките 22 играчи, в това число един изпратен в болница и даже непряк арбитър.

Най-продължителният мач се провел през 1981 година сред два ирландски тима – 65 часа и 1 минута.

Доста сполучливият бразилски тим „ Какова “ се състоял най-вече от служители на реда. По време на мачовете му в града всякога се следил скок на престъпността, понеже всички служители на реда били на мач, с цел да поддържат любимците си. Отборът бил разформиран по заповед на министъра на вътрешните работи.

В Буенос Айрес се провел необикновен мач сред тимове на ергени и женени мъже. Ергените водели в резултата. Тогава съпругите изскочили на терена, набили съдията и го принудили да разгласи победа на фамилните.

По време на мач в италианския град Асти един от играчите несъзнателно се препънал в нещо на терена и навехнал крайници си. Когато разгледали почвата, разкрили скелет, който се оказал рядка историческа находка. Футболистът бил награден.

Бразилският футболист Пинейро бил прочут с навика си да вкарва автоголове. В един сезон той забил цели 10 автогола. За неговия 25-ти рожден ден му подарили компас с надпис: „ Противниковата врата е насреща, а не зад тила ти “.

През 2005 година по време на финала на Купата на Английската лига шумът на стадиона бил съвсем 131 децибела. Постижението било записано в книгата на върховете на Гинес.

Имало случаи, когато съдиите показвали червен картон на самите себе си. Така постъпил съдията Анди Уейн на срещата „ Питърбъро “ – Роял Мейл “ (за да се избегне спор с вратаря). Също и съдията Мелвин Силвестър на мача „ Саутхямптън –  „ Херстбърн “ (за сборичкване с играч).

През 1959 година в немския град Гелзенкирхен на един и същи терен се играли по едно и също време две игри: хандбал и футбол. Администрацията определила времето за двете срещи в един и същи час. Никой не желал да отстъпи – най-после и двата мача се изиграли до дъно.

Вратарят Гросо от Италия получил червен картон, тъй като посъветвал съдията да носи очила. После комисията открила, че вратарят е притежател на магазина за оптика, и неговият съвет бил признат като разумна професионална рекомендация. Правата му били възобновени.

През 1950-те в Аржентина години се провел мач сред тимове на футболни съдии. Играта вървяла добре досега, в който бил маркиран противоречив гол. Наложила се интервенция на полицията.

В Испания 3 минути преди края на футболен мач играчите на двата тима обкръжили съдията и го убеждавали освен с думи, само че и с ритници. Съдията извадил аления картон и го посочил подред на всичките 22 футболисти.

Веднъж машинистът на експреса Букурещ – Белград едвам съумял да спре влака, с цел да не прегази мъж, легнал върху релсите. Оказало се, че това е господин Раданович от Югославия, който по този начин спрял влака, с цел да не закъснее за мач.

През 1969 година сред Хондурас и Салвадор избухнала война, която траяла 6 дни. Причина била успеха на националния тим на Хондурас в квалификационния стадий за Световно състезание.

През 1976 година играчът на „ Астън Вила “ Крис Никъл вкарал 2 гола във вратата на съперника и 2 автогола. Мачът приключил 2:2.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР