Футболът в Саудитска Арабия навлиза в нова ера - ерата

...
Футболът в Саудитска Арабия навлиза в нова ера - ерата
Коментари Харесай

Защо Саудитска Арабия харчи стотици милиони за футболни звезди?

Футболът в Саудитска Арабия навлиза в нова епоха - ерата на международните суперзвезди, които играят на саудитска земя.

31-годишната бразилска футболна звезда Неймар преди малко стана най-новото попълнение на към този момент звездната Pro League, в която взе участие и петкратният притежател на Златната топка Кристиано Роналдо.

" Кристиано Роналдо и Неймар са измежду най-популярните играчи в света ", споделя Фахад Назер, представител на саудитското посолство в Съединени американски щати, в изявление за CNBC. " Именно това вършим, като привличаме такива известни имена в саудитската лига. Повишаваме равнището на играта. "

Държавният капиталов фонд на Саудитска Арабия, Public Investment Fund (PIF), е финансовият инструмент, който движи тези скъпи покупко-продажби. Фактическият водач на Саудитска Арабия, престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, пък ръководи борда на PIF.

През юни фондът поема и четирите огромни клуба в страната: Ал Итихад, Ал Насър, Ал Хилал и Ал Ахли.

" Saudi Pro League е най-високата професионална мъжка футболна лига в Саудитска Арабия ", споделя Стефан Шимански, професор по състезателен мениджмънт в University of Michigan. " И както множеството страни, те имат национална лига, която е известна и хората я наблюдават. Tова, което се случва тук, е, че държавното управление, посредством капиталовия фонд, насочва пари към клубовете, с цел да могат те да получават играчи. "

Любовта на Саудитска Арабия към футбола не се лимитира единствено до националната лига. През 2021 година PIF купува мажоритарен дял в британския футболен клуб " Нюкасъл Юнайтед ". Критиците настояват, че Саудитска Арабия употребява спорта, с цел да отвлече вниманието от нарушаванията на човешките права в страната - термин, прочут като " спортно изпиране ". Саудитското държавно управление е известно с репресиите си против инакомислието и строгите санкции за нарушители, в това число изтезания.

" Спортното изпиране всъщност е синоним на опит за изчистване на имиджа и репутацията посредством спорт ", споделя Саймън Чадуик, професор по спорт и геополитическа стопанска система в Skema Business School. " Очевидно Саудитска Арабия е страна, която през последните десетилетия има особена известност - постоянно не изключително добра. В някои случаи тя даже е доста отрицателна. “

В отговор на рецензиите за изпиране на имиджа посредством спорт Фахад Назер, представител на саудитското посолство в Съединени американски щати, разяснява пред CNBC: " Всяка една мярка, която се подхваща в Саудитска Арабия, всяка една промяна, всяка една самодейност и всяка една стратегия, която се извършва сега в Саудитска Арабия, се прави по две съществени аргументи. Тя се ползва или с цел да се ускори ползата към Саудитска Арабия като страна, или с цел да се усъвършенства животът на саудитския народ, или и за двете. Така че всяко друго основание е на второ място. "

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР