Фурорът, предизвикан от лекарства като Ozempic, окуражи и други производители

...
Фурорът, предизвикан от лекарства като Ozempic, окуражи и други производители
Коментари Харесай

По-добри и евтини лекарства за отслабване? Фурорът с Ozempic отприщи „експлозия от иновации“

Фурорът, провокиран от медикаменти като Ozempic, окуражи и други производители да се впуснат в създаването на конкурентни артикули от последващо потомство. Играчите на този перспективен пазар, оценен сега на 100 милиарда $, се усилват и това поражда очаквания за по-добри резултати и по-ниски цени.

Фармацевтичните компании форсират проучванията си в търсене на нови лекарства, които да предложат под надалеч по-удобната форма на таблетки. Разработките им целят и намиране на нова формула за съкращаване на мазнините, която да даде опция на хората да смъкват повече килограми, само че в същото време да поддържа мускулите.

„ Това в действителност е детонация от нововъведения “, споделя доктор Робърт Габей, основен теоретичен шеф на Американската диабетна асоциация (ADA). „ Ако на пазара има няколко (медикаментозни лечения), това ще увеличи конкуренцията и усили достъпа “, показва той, представен от Reuters.

Това е добре пристигнало и на фона на ширещия се проблем в актуалното общество, обвързван със затлъстяването. Само в Съединени американски щати да вземем за пример над 40% от американците страдат от такова, респективно и търсенето на лекувания за понижаване и поддържане на телесното тегло е огромно.

Wegovy на Novo Nordisk и Mounjaro на Lilly, представляващи седмични инжекции, излизащи над 1000 $ месечно в Съединени американски щати, в началото са създадени като медикаменти за диабет вид 2. Те са част от група медикаметни, известни като инкретини, помагащи за контролиране на кръвната захар и понижаване на апетита.

Wegovy бе утвърден за лекуване на затлъстяване през 2021 година, откакто изследванията демонстрираха, че той води до 15% загуба на тегло за 68 седмици, до момента в който Mounjaro, който показва загуба на тегло от над 22% за 72 седмици, се чака да бъде позволен по-късно тази година.

На конференцията на ADA Novo Nordisk показа данни от късен стадий на изследване на перорална версия на Wegovy, показваща сходни резултати за загуба на тегло с инжекционната форма, когато се употребява дружно с диета и физическа интензивност.

Lilly също създава хапче. Експерименталната му версия е довела до 14,7% загуба на тегло след 36 седмици, демонстрират данни в междинен етап на изпитване. „ Мислим и за тези пациенти, които просто не желаят инжекционно средство “, сподели старши вицепрезидентът на компанията Джеф Емик.

Lilly показа резултати и от изпитване на последващо потомство препарат за инжекционно използване, който показва дарба за понижаване на тежестта с до 24,2% след 48 седмици.

Лекарство, което може безвредно да обезпечи съкращаване на килограмите с окло една четвърт, би представлявало нов стадий в лекуването, доближавайки пациентите до резултатите, постигани посредством инвазивна бариатрична хирургия. Ако се потвърдят, новите лечения за намаляване биха могли да обезпечат и други изгоди, като да вземем за пример възстановяване на здравето на черния дроб, както и на сърдечносъдовата система.

Компании като Structure Therapeutics, Zealand Pharma (ZELA.CO) и Boehringer Ingelheim и Versanis Bio също опитват в региона. Гигантът Pfizer не остана по-назад, въпреки тази седмица да разгласи, че към този момент стопира работата по поради открити проблеми с сигурността на черния дроб.

Ако се потвърдят, тези медикаментите ще трансформират още повече лекуването на затлъстяването – сходно на положение на хипертония или висок холестерол, които могат да се управляват с лекарства.

Лекарства като Ozempic „ са началото на ерата на високоефективните и добре търпими медикаменти против затлъстяване “, споделя доктор Аня Ястребова, експерт по лекуване на затлъстяването и шеф на Центъра за проучване на затлъстяването в Йейл, представен от WSJ.

Ако се появят задоволително нови медикаменти, лекарите и пациентите ще могат да изберат най-хубавото лекуване според от тежестта, възрастта и възможните медицински проблеми, свързани със затлъстяването.

„ Хората имат разнообразни аргументи за затлъстяването си. Всеки от тях може да се възползва от друго здравно лекуване, което е ориентирано съответно към казуса “, разяснява доктор Луис Арон, експерт по лекуване на затлъстяването в Weill Cornell Medicine в Ню Йорк.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР