Френското правителство ще забрани използването на мобилни телефони в училищата

...
Френското правителство ще забрани използването на мобилни телефони в училищата
Коментари Харесай

Франция ще забрани мобилните телефони в училищата от септември

Френското държавно управление ще забрани потреблението на мобилни телефони в учебните заведения в страната, съобщи " Гардиън ".

Децата ще могат да носят телефоните си в учебно заведение, само че не и да ги изнасят до момента в който не свършат занятията, даже и в междучасията. Предложението бе част от президентската акция на Еманюел Макрон тази година.

Френският министър на образованието Жан-Мишел Бланкер изясни, че мярката ще влезе в действие от началото на идната образователна година през септември 2018 година Тя ще се ползва за всички възпитаници от влизането им в учебно заведение на шест години до 15-годишна възраст, когато стартират да учат в гимназия.

По думите на Бланкер някои образователни заведения към този момент са забранили потреблението на мобилни телефони.

" Понякога се нуждаете от телефон по просветителни аргументи... за незабавни обстановки, само че неговата приложимост би трябвало да бъде следена ", разяснява той.

Министърът означи, че възбраната е " обръщение за публичното здраве към фамилиите " и добави, че е добре " децата да не стоят прекомерно постоянно или даже от самото начало пред екрана преди да станат на седем години ".

Съюзът на френските шефове обаче е песимистичен за използването на възбраната.

" Това ново изказване на министъра (на образованието) буди подозрения, тъй като не можем да разберем какъв е същинският въпрос тук ", разяснява Филип Винсент, зам.-главен секретар на съюза.

Пред едно от междинните учебни заведения в центъра на Париж учениците не наподобяват изключително впечатлени от мярката. " Не разбирам по какъв начин ще работи. Кой ще взима телефоните, къде ще ги поставят... по какъв начин ще си ги взимаме назад? ", пита 13-годино момче.

Друго дете на 12 години споделя: " Това е смешно. В моето учебно заведение не ги използваме по време на час или в междучасията, тъй че какъв е казусът? "

Родителите също са скептични. " Вероятно е добра концепция, когато децата са на учебно заведение, само че не могат да им забранят да ги носят в учебното заведение. Моята щерка върви и се прибира сама и по това време на годината е мрачно доста рано, тъй че желая телефонът да е с нея ", разяснява родител, съгласно който е по-добре да се сигналът в учебните заведения да бъде блокиран.

Бланкер към този момент предложи в учебните заведения да се слагат шкафове за телефони, само че в доста от намиращите се в центъра на града няма задоволително място.

" Направих дребна сметка за себе си – 5300 държавни учебни заведения със приблизително 500 възпитаници всяко прави към 3 милиона шкафчета ", споделя Винсент.

Служители по просветителните въпроси сега изследват по какъв начин може да се приложи възбраната.
" На министерските срещи оставяме телефоните си в шкафчета преди да влезем. Според мен това е допустимо за всяка човешка група, в това число и за класовете ", уточни Бланкер през септември.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР