Френското правителство получи първите молби за репатриране на френски жени

...
Френското правителство получи първите молби за репатриране на френски жени
Коментари Харесай

След "Ислямска държава" - къде да бъдат съдени европейските джихадисти

Френското държавно управление получи първите молби за репатриране на френски дами и деца на джихадисти, арестувани в Сирия и Ирак, и съобщи, че ще се произнесе, разглеждайки всеки случай поотделно.

Най-малко две французойки, държани в Сирия, желаят от френските управляващи те да бъдат съдени и в случай че би трябвало - наказани, поради присъединението си към групировката " Ислямска страна ", само че във Франция и децата им да бъдат с тях.

33-годишната Емили Кьониг, пропагандистка и прочут вербовчик на " Ислямска страна ", съобщи предходната сряда посредством юриста си, че е " разполагаем на френското правораздаване ", което я търси от 2015 година Задържана при започване на декември, тя се намира в лагер на кюрдските сили в Сирия дружно с момченцето си на 4 годинки и близначките си на 1 годинка.

Една от французойките, арестувани дружно с нея, изиска от президента Еманюел Макрон да бъде трансферирана във Франция дружно с двете си деца, с цел да " дава отговор за дейностите си ", твърди нейният юрист.

Правителството изследва тези послания. " Искаме да сме сигурни, че те идват фактически от хората, които споделят, че са ги изпратили ", съобщи в четвъртък министърката на правораздаването Никол Белубе. Според източник във Франция, осведомен с въпроса, тридесетина пълнолетни френски джихадисти, мъже и дами, придружавани от няколко десетки деца, са били задържани в Сирия и Ирак, като огромна част от тях са били арестувани от кюрдските сили в Сирия.

Фотогалерия: "Ислямска страна " загуби Мосул и Ракка, само че сложното следва >

Сред тях има известни фигури на френското джихадистко придвижване, като да вземем за пример 36-годишният Тома Барнуен, деец на джихадистка мрежа в Югозападна Франция, към която гравитираха сред прочее и Мохамед Мера, братята Клен и Емили Кьониг.

След атентатите от 2015 година, осъществени частично от френски джихадисти, завърнали се от Сирия, тези хора са кошмарът на френските управляващи.

Правителството до момента смяташе, че тези, които са арестувани в Ирак, би трябвало да бъдат съдени в Ирак, където може да получат смъртна присъда. По-неясна и условна е позицията за тези, които са арестувани в Сирия, където кюрдите управляват част от северните и североизточните региони. Те си ги върнаха от " Ислямска страна " благодарение на западните страни, само че нямат приета страна.

" Ако в сирийски Кюрдистан има правосъдни институции, способни да обезпечат обективен развой, френските джихадистки ще бъдат съдени там ", съобщи в четвъртък френският държавен представител Бенжамен Гриво. Халед Иса, представител на Сирийската кюрдска федерация (Рожава) в Париж, от своя страна съобщи за " Франс прес ", че сирийските кюрди са подготвени " да се договорят с Париж " за ориста на тези пандизчии.

Едно от решенията е пандизчиите да бъдат трансферирани във Франция, както Рожава постъпи преди няколко месеца в връзките си с Чечения, добавя Иса.

" Кюрдските сили се обръщат към Франция. Ние ще би трябвало затова да вземем избран брой решения, по-специално свързани с децата на джихадистите ", сподели предишния вторник министърът на правораздаването Жерар Колон. Казусът с дамите и техните деца е доста внимателен и през ноември Макрон увери, че тяхната орис ще бъде обсъждана " случай по случай ". Това изказване бе разкритикувано от юристи и от фамилиите на засегнатите дами, които считат, че това значи излизане от рамките на закона.

Надигат се гласове, които са срещу завръщането на тези хора на френска територия. " Не би трябвало да бъдат поемани никакви опасности със сигурността на французите " и " френските джихадистки би трябвало да бъдат съдени там, където се намират ", акцентира Лидия Гиру, говорителка на дясната партия " Републиканците ".

Според френските управляващи към 1700 французи са отпътували от 2014 година към джихадистките зони в Ирак и Сирия. Смята се, че към 450 от тях към този момент са починали, а 302 са се върнали във Франция. Пълнолетните биват редовно подлагани на правосъдни инспекции, децата - най-малкото на правосъден или учебен контрол. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР