Френското министерство на икономиката съобщи, че започва незабавно процедура по

...
Френското министерство на икономиката съобщи, че започва незабавно процедура по
Коментари Харесай

Франция национализира енергийния гигант EDF, сменят целия управленски екип

Френското министерство на стопанската система заяви, че стартира неотложно процедура по желание на нов президент и основен изпълнителен шеф на енергийния колос Е Де Еф (EDF), откакто през вчерашния ден министър-председателят Елизабет Борн разгласи 100-процентова ренационализация на групата, съобщи Франс прес.

Сегашният началник на Е Де Еф, 67-годишният Жан-Бернар Леви, е отпред на компанията от 2014 година, което е удивително дълготрайно време, отбелязва Агенция Франс Прес. Мандатът му трябваше да завърши най-късно до 18 март 2023 година заради възрастовото ограничаване, залегнало в устава на сдружението.
Новият президент и основен изпълнителен шеф обаче може да бъде избран преди този краен период, с цел да стартира бързо осъществяването на стратегическите и промишлени цели, оповестени от президента на републиката, показва икономическото ведомство.

Министърът на стопанската система Брюно Льо Мер съобщи пред радио " Европа 1 " (Europe 1), че желае новото управление на Е Де Еф да бъде оперативно незабавно след летните отпуски. По думите му отпред на групата би трябвало да застане човек, който познава огромните индустриални стратегии, само че който има и чувство за компромис.

Принципното решение за предварително назначение на нов началник е в съгласие с Жан-Бернар Леви, посочи управителният съвет на групата, който се събра още в 7 часа сутринта в четвъртък.

" Съветът още веднъж изрази доверието си към Жан-Бернар Леви, който ще продължи да извършва функционалностите си до назначението на негов правоприемник ", се споделя в известие на управителния съвет.

" Национализацията на Е Де Еф ще ни даде всички шансове да бъдем по-независими в околните години във връзка с енергийната сигурност ", уточни Брюно Льо Мер. Според него това е " мощно и належащо за страната стратегическо решение ".

Правителството желае по-специално да стартира програмата за създаване на шест нуклеарни реактора с вода под налягане ЕПР 2 (EPR 2) и Е Де Еф да се включи в ускореното развиване на възобновимата сила.

Седемнайсет години след отварянето на капитала на предприятието и излизането му на фондовата борса в края на 2005 година, страната има близо 84 % от него, служащите държат 1 %, а останалите 15 % принадлежат на институционални и самостоятелни акционери.
Силно задлъжнялата група е изправена пред големи финансови разноски сега и в бъдеще, както и пред огромни промишлени планове.
Към момента към половината от нейните 56 реактора са спрени както за поддръжка, по този начин и заради проблеми с разяждане, открити наскоро. Е Де Еф би трябвало да се оправи с поддръжката на остаряващ парк, а държавното управление желае от сдружението да стартира програмата за новите реактори ЕПР, единственият модел от които, създаван във Франция (във Фламанвил), към този момент е натрупал над 10 години забавяне.

Притиснато от дълг, който може да доближи над 60 милиарда евро в края на 2022 година, електрическото сдружение изпадна в още по-тежка обстановка, откакто държавното управление го накара да продава повече на ниска цена електричество, с цел да не скачат сметките за ток на французите.

Представителите на чиновниците одобриха през вчерашния ден новината за национализацията с известно съмнение, опасявайки се, че това може да се окаже въведения към по-мащабно преструктуриране в границите на договарянията сред Париж и Брюксел за статута на предприятието.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР