Френско-швейцарски изследователски екип за първи път симулира всички етапи на

...
Френско-швейцарски изследователски екип за първи път симулира всички етапи на
Коментари Харесай

Учени показаха как Земята може да стане необитаема в резултат на парниковия ефект

Френско-швейцарски проучвателен екип за първи път симулира всички стадии на така наречен неукротим парников резултат, който може да трансформира обитаема планета като Земята в стерилна топка с пъклен температури, съобщи Агенция Франс Прес.

Този пробив може да улесни проучването на планети отвън Слънчевата система, само че и да повлияе върху изследвания на Земята, написа Българска телеграфна агенция. Астрономи от Женевския университет с поддръжката на институти в Париж и Бордо на френския Национален център за научни проучвания (CNRS) стоят зад този първи сходен опит. Те потвърдиха, че и нищожно увеличение на яркостта на Слънцето би било задоволително, " с цел да провокира този неукротим резултат и да трансформира планетата ни в необитаема ", като увеличи температурата с няколко десетки градуса.

За съпоставяне - провокираното от индивида световно стопляне, дължащо се на концентрацията на парникови газове в атмосферата, се показва в десети от един градус Целзий покачване на температурата.

" Досега други основни проучвания в климатологията се концентрираха върху проучването или на температурите преди този резултат, или на непригодните условия за живот в края на процеса ", изяснява Мартан Тюрбе, откривател от институтите в Париж и Бордо и съавтор на проучването, оповестено в изданието " Астронъми енд астрофизикс ".
 
" За първи път в този момент екип изследва самия преход благодарение на тримерен световен климатичен модел и се интересува какво се случва с климата и атмосферата в хода на процеса ", отбелязва той, представен в прессъобщението на Женевския университет.
  
Водните изпарения играят съществена роля при задържането на топлината от слънчевите лъчи, сходно на избавително одеяло, което не разрешава тя да се разпръсне във вакуума на космоса. Това е парниковият резултат.

" Съществува сериозен предел за количеството водни пари, над който планетата към този момент не може да се охлажда. От този миг нататък всичко стартира да се форсира, до момента в който океаните най-сетне се изпарят изцяло и температурата доближи няколкостотин градуса Целзий ", изяснява Гийом Шавро, някогашен докторант в Катедрата по астрономия в Женевския университет и водещ създател на проучването. 

Един от главните моменти в изследването е появяването на " доста характерен модел на облака, който способства за неудържимия резултат ", изяснява Гийом Шавро.

Този модел би могъл да съставлява характерен " отпечатък " на този феномен, който може да бъде открит на екзопланети - тези, които обикалят към звезди, разнообразни от Слънцето, и все по-често са разпознати от астрономите.

Първата екзопланета е открита от двама откриватели от Женевския университет, отбелязва Агенция Франс Прес. 

" Един от главните ни претекстове е да установим техния капацитет за живот ", изяснява професор Емелин Болмон, шеф на Центъра за живот във Вселената (CVU) във висшето учебно заведение и съавтор на проучването.
       
Учените виждат благоприятни условия и за проучвания на Земята. Целта е да се дефинира дали сходно на незначителното увеличение на яркостта на Слънцето, парниковите газове също могат да провокират този неукротим развой. 

" Ако това е по този начин, то идващият въпрос ще бъде да се откри дали температурите, които ги провокират, са едни и същи ", се показва още в прессъобщението.

" Ако приемем, че този неукротим развой се задейства, то изпарение единствено от 10 метра от повърхността на океаните би довело до повишение на атмосферното налягане с един бар. След няколкостотин години ще достигнем температура на земната повърхнина от над 500 градуса Целзий ", изяснява Гийом Шавро. " По-късно налягането ще стане 273 бара, а температурата - над 1500 градуса Целзий, когато всички океани ще се изпарят ", прибавя той.
 
Шавро е получил финансиране за следващи изследвания по тематиката, отбелязва Агенция Франс Прес.    

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР