Френският Сенат подкрепи в сряда законопроект, който ще разреши на

...
Френският Сенат подкрепи в сряда законопроект, който ще разреши на
Коментари Харесай

Френският сенат одобри законопроект, позволяващ инвитро за хомосексуални и самотни жени

Френският Сенат поддържа в сряда законопроект, който ще позволи на несемейните дами и лесбийските двойки достъп до инвитро оплождане, съобщи " Ройтерс ". Това е първата огромна обществена промяна на президента Еманюел Макрон, отбелязва организацията.

Законопроектът беше признат със 160 против 115 гласа в Сената, където центристката партия на Макрон разполага с по-малко гласове, в сравнение с дясната " Републиканците ".

Законопроектът е част от по-широкото законодателство за биоетиката, което през октомври мина първото четене в Националното заседание, долната камара на Народното събрание, където Макрон разполага с болшинство.

Законът ще разхлаби едни от най-стриктните правила в Западна Европа за медицински асистирана репродукция, заричане от предизборната акция на Макрон.

Сенаторите обаче отхвърлиха член, утвърден от долната камара, който щеше да разреши инвитро оплождането да бъде изплащано от френското обществено обезпечаване.

Според в този момент настоящото законодателство във Франция, инвитрото е налично единствено за хетеросексуални двойки и единствено заради неплодородие или риск от прекачване на болест или здравно положение на детето или един от родителите.

Медицински асистираната репродукция, като инвитрото, е като цяло позволена за всички дами в страни като Англия, Белгия и Испания. Във Франция обаче тя е част от по-широкия спор за комерсиализирането на опазването на здравето и правата на хомосексуалните.

Легализирането на гей браковете във Франция преди шест години провокира всеобщи улични митинги, макар че се смяташе, че въздействието на католическата черква понижава.

Сега изследвания демонстрират, че болшинството французи поддържат биоетичната промяна.

Някои съперници на законопроекта за биоетиката се притесняват, че той ще проправи път за легализирането на сурогатството, чиято известност се усилва по света, изключително измежду ЛГБТ+ двойките, които желаят да станат родители.

През уикенда 41 хиляди души организираха кротичък митинг против законопроекта.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР