Френският президент призова за слагане на край на глобализирания и

...
Френският президент призова за слагане на край на глобализирания и
Коментари Харесай

Макрон: Трябва да се сложи край на нетърпимия модел на използване на пластмаса

Френският президент прикани за „ слагане на завършек на глобализирания и непоносим модел “ на произвеждане и ползване на пластмаса на почналата  днес конференция в Париж, съобщи Франс прес. Конференцията е проведена за възобновяване на договарянията за подписване на обвързващо световно съглашение за значително ограничение до 2040 година на замърсяването на околната среда с пластмасови боклуци.

„ Ако не създадем нищо, генерирането на пластмасови боклуци ще се утрои до 2060 година Следователно замърсяването с пластмаса е бомба със закъснител, както и камшик, който към този момент съществува “, съобщи френският президент във видеообръщение към представители на 175 страни, събрали се на форума, който ще продължи до петък в централата на ЮНЕСКО в Париж.

По думите на Макрон „ би трябвало дефинитивно да сложим завършек на глобализирания и непоносим модел, който се корени в това да произвеждаме пластмаса в Китай или в страните от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), след което да я изнасяме в под формата на боклуци за разрастващите се страни, които също така са по-слабо оборудвани със системи за отнасяне на боклуци “.

„ Основната цел би трябвало да бъде понижаване на производството на нови пластмаси и възбрана на най-замърсяващите артикули – като пластмаси за еднократна приложимост, и най-опасните за здравето допустимо най-скоро “, добави Макрон.

Докато в този момент „ единствено 15 % от пластмасата в международен мащаб се рециклира “, „ 100 % от пластмасите, пуснати на пазара, би трябвало още от на следващия ден да бъдат изцяло рециклируеми “, сподели френският президент, призовавайки дружно с още близо 50 други страни за слагане на завършек на замърсяването с пластмаса до 2040 година

„ Трябва също по този начин да отделим средства за по-големи и по-бързи нововъведения, с цел да сменяем пластмасата с в действителност екологични други възможности “, сподели Макрон.

По думите на френския президент би трябвало " по-добре да споделяме решения, технологии и да подсигуряваме взаимност с най-бедните страни ".

Преговорите по въпроса са деликатни и протичат сред страни с разнообразни упоритости, които би трябвало да се опитат да реализират историческо съглашение, обхващащо целия витален цикъл на пластмасата, показва Агенция Франс Прес.

Макрон напомни „ задачата да се стигне до утвърден текст на съглашението до края на 2024 година, една година преди конференцията на Организация на обединените нации за океана в Ница “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР