Френският президент призова Европа и САЩ спешно да изпратят до

...
Френският президент призова Европа и САЩ спешно да изпратят до
Коментари Харесай

Макрон: Русия води война за влияние чрез ваксините

Френският президент прикани Европа и Съединени американски щати незабавно да изпратят до 5% от доставените им сега ваксини на разрастващите се страни. Той съобщи пред „ Файненшъл Таймс”, че несподелянето на имунизациите против ковид по обективен метод ще укрепи световното неравноправие, съобщи организация БГНЕС.

По-голямата част от имунизациите до момента се организират в страните с високи приходи. Макрон предложи своя проект за справяне с имунизационния дисбаланс в света преди днешната виртуална среща на върха на Г7 на международните водачи. По-рано от Белия дом обявиха, че американският президент Джо Байдън ще разгласи инвестиция от 4 милиарда $ за финансиране на Covax на срещата.

Към днешна дата минимум 110 милиона души са инфектирани с COVID-19 в международен мащаб и над 2,4 милиона са умряли, съгласно данни на университета Джонс Хопкинс. “Не приказваме за милиарди дози или милиарди евро веднага”, сподели Макрон. „ Става въпрос за доста по-бързо разпределение на 4-5% от дозите, които имаме сега. Това няма да промени нашите имунизационни акции, само че всяка страна би трябвало да отдели дребен брой от дозите, които би трябвало да трансферира доста бързо, тъй че хората на Земята да видят и усетят, че това да се случва”

Френският президент съобщи, че немският канцлер Ангела Меркел поддържа европейската самодейност за шерване на ваксини, добавяйки, че се надява да завоюва поддръжката и на Съединени американски щати. „ Заради неналичието на такава скица Китай и Русия запълват празнината, проправяйки път във войната за въздействие посредством ваксините”, сподели Макрон.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР