Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че Европа може да

...
Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че Европа може да
Коментари Харесай

Макрон отново предлага Европа да се развива на различни скорости

Френският президент Еманюел Макрон съобщи през днешния ден, че Европа може да предложи области на тясно съдействие с европейските страни, които не са в Европейски Съюз, само че споделят европейските полезности. Понякога пътят към Европейски Съюз лишава години и десетилетия, уточни той пред публицисти в Страсбург, където взе участие в заключителното събитие от Конференцията за бъдещето на Европа. " Европа на две скорости " е остаряла концепция на френския президент, която се роди след Брекзит.

По неговите думи взаимоотношението с европейските страни отвън Европейски Съюз може да се развива в областите на политическите заседания, обезпечаването на общата сигурност, в енергийното съдействие, развиването на инфраструктурата, при свободното придвижване на хора. Макрон разясни, че сходен метод би бил от изгода за Украйна и за страните от Западните Балкани, изключително за тези, които още не са почнали договаряния с Европейски Съюз. Френският президент означи, че дългият преговорен развой от време на време обезсърчава кандидатстващите за Европейски Съюз страни.

Макрон добави, че тези оферти ще бъдат разисквани от Европейския съвет през юни и призна, че към този момент в Европейски Съюз няма единомислеща поддръжка за посочените визии.

По мотив днешния церемониал в Москва и събитието в Страсбург, съвпаднало с Деня на Европа, френският президент съобщи, че са се видели две доста разнообразни лица на 9 май - от една страна желанието да се покаже мощ, да се окаже напън и тирада с думи за война, и в същото време публично заседание на жители и парламентаристи, с цел да мислят за бъдещето, с музикален акомпанимент като израз на помиряване. Това са два разнообразни плана, сподели Макрон. Европейският план е роден от войната и не би трябвало да забравяме, че се основава на желанието ни тя да не се повтаря, уточни той.

Много ясно стоим до украинския народ, с цел да удържи. Имаме отговорност да реализираме преустановяване на огъня, без спорът да се разпростре в Европа. Условията за договарянията ще бъдат сложени от Украйна и Русия, само че не следва да включват унижението. Следващите седмици ще бъдат сложни, само че сме подготвени, значимото е европейското единение, заключи френският президент.

Председателят на Екологичен потенциал Роберта Мецола добави, че страните, чиито нации споделят полезностите, правилата и основите, на които е построен Европейски Съюз, би трябвало да виждат Европа като собствен дом. Това чакат от нас нашите украински другари. В наш интерес е да забележим Украйна в сърцето на Европа, съобщи Мецола.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели, че автократът Владимир Путин няма какво друго да предложи на сънародниците си, с изключение на боен церемониал. В Европейския парламент в същото време виждате празненство на демокрацията, разяснява тя. По нейните думи за Украйна има специфичен път към Европейски Съюз, който включва стотици милиарди евро вложения за следвоенно възобновяване и промени против корупцията и олигарсите.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР