Френският президент Еманюел Макрон заяви, че правителството му планира да

...
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че правителството му планира да
Коментари Харесай

Еманюел Макрон: Необратимо, абортите влизат в конституцията

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че държавното управление му възнамерява да запише правото на аборт в конституцията, с цел да го направи " необратимо ", съобщи „ Франс 24 “. 
В онлайн обява Макрон показва, че през идната седмица ще бъде показан план на Държавния съвет, най-висшият административен съд на Франция, с оглед включване на правото на аборт в конституция до края на годината.  „ През 2024 година правото на дамите да помятат ще стане необратимо “, декларира той.
Съобщението идва след обещанието на Макрон от Международния ден на дамата 8 март, което се преглежда като отговор по отношение на анулацията на федералните права за аборт в Съединени американски щати предходната година.
Преразглеждането на конституцията във Франция изисква или референдум, или утвърждение от най-малко три пети от членовете на двете камари на Народното събрание, обединени в Конгрес. Повечето конституционни промени в следвоенна Франция са утвърдени с гласоподаване в Конгреса.
Прекратяването на бременност е декриминализирано във Франция през 1975 година и от този момент законите поредно са ориентирани към възстановяване на изискванията за аборти, по-специално посредством отбрана на здравето и анонимността на дамите, както и посредством понижаване на финансовата тежест на процедурата за дамите.
Проучване на публичното мнение от ноември 2022 година откри, че 89% от интервюираните поддържат превръщането на правата на абортите в конституция. Според данни на държавното управление предходната година във Франция са осъществени 234 000 аборта. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР