Френският президент Еманюел Макрон заминава днес на първото си официално

...
Френският президент Еманюел Макрон заминава днес на първото си официално
Коментари Харесай

Макрон тръгва за Китай, придружаван от представители на 50 компании

Френският президент Еманюел Макрон отпътува през днешния ден на първото си публично посещаване в Китай, заяви Елисейският замък, представен от организация " Франс прес " и " Асошиейтед прес ".

Официалната стратегия на визитата ще стартира в понеделник, 8 януари, и ще продължи до сряда, 10 януари. Макрон, придружаван от брачната половинка си Брижит, ще стартира визитата си в Сиан, някогашната имперска столица, люлка на китайската цивилизация и насочна точка на античните пътища на коприната. Там той ще произнесе тирада, отдадена на бъдещето на френско-китайските връзки. Макрон също по този начин ще прегледа фамозната теракотена войска - археологическа находка и произведение на изкуството, основана по разпореждане на първия китайски император Цин Шъхуан.

През втория ден от визитата си, 9 януари, френският президент ще се срещне в Пекин с китайския си сътрудник Си Цзинпин. Двамата ще беседват за подсилване на двустранните връзки и търговски връзки. Те ще обсъдят също Северна Корея, битката с финансирането на тероризма и интернационалните дейности в битката с климатичните промени.

През втория ден от визитата френският президент и брачната половинка му ще посетят и Забранения град в китайската столица. Същата вечер Си ще даде за френския водач държавна вечеря, а преди нея Макрон ще има среща с френски и китайски бизнесмени и ще подпише двустранни контракти.

Последният ден от визитата ще включва диалози за климата и срещи с китайски създатели. Франция към този момент сподели, че Китай е зает с Парижкото съглашение за климата и че тя желае да откри с него " взаимно водачество " в битката с климатичните промени, откакто американският президент Доналд Тръмп разгласи, че Съединени американски щати се изтеглят от контракта.

Елисейският замък заяви, че по време на визитата на Макрон в Китай ще бъдат подписани доста търговски съглашения. Френският президент ще бъде придружаван от делегация от 50 шефове на компании, измежду които " Еърбъс ", " Дасо ", " Ошан " и " Содексо ". Договори ще бъдат подписани в региона на цифровите технологии, авиацията, нуклеарната енергетика. Очаква се Франция да разгласи продажби на самолети " Еърбъс " и на мотори " Сафран ", както и да бъде оповестено съглашение в региона на нуклеарната енергетика, в която компанията " Арева " договаря за построяването в Китай на цех за преправка на радиоактивни боклуци. Ще бъде разисквано и задълбочаването на съдействието в селското стопанство и износа на вино и спиртни питиета.

Като цяло Франция желае да откри ново равновесие в двустранните търговски връзки с Китай, защото комерсиалният ѝ недостиг с тази страна възлиза на към 30 милиарда евро. Париж и Пекин също така ще разгласят учредяването на капиталов фонд от един милиард евро за вложения в междинни предприятия, главно френски, които ще се открият в Китай.

По време на визитата на Макрон ще бъдат подписани и съглашения в региона на културата. Френският президент също по този начин ще потърси поддръжката на Китай за антитерористичните сили на групата Г-5 Сахел, сплотяваща Мали, Чад, Буркина Фасо, Нигер и Мавритания./ БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР