Френският президент Еманюел Макрон ще посети Алжир следващата седмица в

...
Френският президент Еманюел Макрон ще посети Алжир следващата седмица в
Коментари Харесай

Макрон отива в Лажир. Ето за какво ще преговаря

Френският президент Еманюел Макрон ще посети Алжир идната седмица в опит да усъвършенства обтегнатите връзки сред Париж и Алжир, се споделя в изказване на френското президентство в събота. „ Това пътешестване ще способства за задълбочаване на двустранните връзки, гледащи към бъдещето. За подсилване на френско-алжирското съдействие в лицето на районните провокации и за продължение на работата по справяне с предишното “, сподели френското президентство след диалог сред Макрон и алжирския президент Абделмаджид Тебун. Макрон ще бъде в Алжир от четвъртък до събота идната седмица.

Френско-алжирските връзки доближиха дъно в края на предходната година, откакто съгласно известията Макрон се усъмни дали Алжир е съществувал като нация преди френската инвазия и упрекна неговата „ политическо-военна система “ в пренаписване на историята и разпалване на „ ненавист към Франция “. В отговор Алжир отдръпна посланика си, само че двете страни наподобява са подобрили връзките си от този момент.

Северноафриканската страна завоюва своята самостоятелност от Франция след изтощителна 8-годишна война, която завърши с подписването през март 1962 година на Евианските съглашения. На 5 юли същата година, дни откакто 99,72% гласоподаваха за самостоятелност на референдум, Алжир най-сетне се освободи от колониалното ръководство. Но спомените за 132-годишната окупация не престават да преследват връзките му с Франция.

Източник: Нова телевизия 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР