Френският президент Еманюел Макрон призова САЩ да отменят забраната на

...
Коментари Харесай

Как да се правят повече COVID ваксините: Отпадане на патентите или на забраната за износ

Френският президент Еманюел Макрон прикани Съединени американски щати да анулират възбраната на износа на ваксини против COVID-19, както и на съставки за производството им. Това се случва на фона на очертаващите се разлики сред част от европейските страни и Вашингтон по отношение на метода за увеличение на световното ваксинно произвеждане, написа Военновъздушни сили.

Южна Африка и Индия, която сега се намира измежду пагубна втора вълна на пандемията, настояват, че отпадането на патентите ще значи, че и други страни ще могат да стартират да създават ваксини, като по този начин ще се понижи цената им. През седмицата Съединени американски щати поддържаха това предложение. То също по този начин има поддръжката на Световната здравна организация и на папа Франциск, който през вчерашния ден съобщи, че светът е инфектиран с " вируса на индивидуализма ", което слага интелектуалната благосъстоятелност пред човешкото здраве.

Съединени американски щати, които неотдавна дадоха обещание да споделят 60 млн. дози от запасите си с ваксини на AstraZeneca с други страни през идващите месеци, имат настоящи рестрикции върху износа на съставки, нужни за производството на ваксини против COVID-19.
Скептични европейски водачи
Индийският министър председател Нарендра Моди се надяваше на поддръжката на Европейски Съюз по отношение на отпадането на патентите, само че европейските водачи, които в събота организираха видео среща, са скептични. Според Макрон най-хубавият метод за решение на казуса е увеличението на износа и производството. Той прикани Съединени американски щати да " прекратят възбраната на износ освен за имунизациите, само че и за техните съставки, което пречи на индустриалния развой ". И добави, че до момента " 100% от имунизациите, създадени в Съединени американски щати, са за американския пазар ". Френският президент също по този начин уточни, че и Англия е наложила ограничавания върху ваксинния експорт. Британският министър председател Борис Джонсън отхвърля това да е по този начин, само че Военновъздушни сили написа, че публично налична информация демонстрира, че сега ваксини не се изнасят от страната.
Макрон прикани Съединени американски щати да " прекратят възбраната на износ освен за имунизациите, само че и за техните съставки, което пречи на индустриалния развой " Източник: Reuters
Германия и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се изрекоха срещу отпадането на патентите. Канцлерът Ангела Меркел разяснява, че това би се отразило на качеството на имунизациите, а Фон дер Лайен счита, че тази мярка " няма да донесе нито една доза в кратковременен и средносрочен проект ". Критици на предлагането също по този начин показват, че то ще лиши от финансов тласък новаторските компании. От компанията BioNTech пък настояват, узаконяването на други уреди за производството на тяхната ваксина може да отнеме една година.
Богати против небогати
В момента по света са приложени към 1.25 милиарда дози от имунизациите против ковид. Под 1% са отишли при най-бедните 29 страни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР