Френският президент Еманюел Макрон пристигна миналата сряда в Китай на

...
Френският президент Еманюел Макрон пристигна миналата сряда в Китай на
Коментари Харесай

Какво искаше да постигне Макрон с визитата си в Китай

Френският президент Еманюел Макрон дойде предходната сряда в Китай на тридневно държавно посещаване, придружаван от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Това беше първата аудиенция на френския държавен глава в Китай от 2019 година

В първия ден от визитата си Макрон се срещна с представители на френската общественост в Пекин. Вторият ден от визитата му беше отдаден на срещата с китайския му сътрудник Си Дзинпин, а в петък Макрон посети град Гуанчжоу, в Югоизточен Китай, където се срещна със студенти.

Пекин може да играе основна роля за намиране на път към мира в Украйна, съобщи Макрон на срещата си с представителите на френската общественост, състояла се в посолството на Франция. " Китай неотдавна предложи кротичък проект. Това демонстрира волята му да се трансформира в виновен фактор за намиране на път към мира ", добави той. Китай, който има здрави връзки с Русия, доказани за следващ път и в последните дни, може да играе доста значима роля " във връзка с Украйна, означи още френският държавен глава, имайки поради неотдавнашното посещаване на китайския президент Си Дзинпин в Москва.

Макрон, който докара със себе си в Китай огромна делегация, включваща френската външна министърка Катрин Колона и 50 френски предприемачи. сподели също, че Европа не трябва да „ се отделя “ от Китай в стопански проект.

В четвъртък се организира публична среща сред Еманюел Макрон и Си Дзинпин дружно с делегациите на двете страни. Китай и Франция имат опциите и отговорността да превъзмогнат " разликите и рестриктивните мерки ", до момента в който светът минава през дълбоки исторически промени, сподели по време на срещата китайският президент Си Дзинпин, представен от китайската държавна телевизия. Той посочи, че връзките сред Китай и Франция поддържат положителна и постоянна инерция.

" Руската експанзия в Украйна нанесе удар по (международната) непоклатимост ", сподели от своя страна Макрон на Си. " Знам, че мога да разгадавам на Вас да вразумите Русия и да върнете всички назад на масата за договаряния ", добави френският президент.

„ Ядрените оръжия не трябва да бъдат употребявани “, акцентира китайският водач, който осъди всички „ офанзиви против цивилни “, и предизвести за заплахата за допустимо потреблението на химически и биологични оръжия.

Си Дзинпин удостовери уговорката на Китай за улеснение на мирните договаряния и политическото споразумяване на спора в Украйна, като съобщи, че Пекин поддържа Европейския съюз в неговата роля за политическото споразумяване на рецесията и в напъните за създаване на уравновесена, ефикасна и устойчива архитектура за сигурност, показва в. „ Чайна дейли “.

Китайският водач акцентира, че позицията на Китай по въпроса за Украйна е поредна. " Няма панацея за превъзмогване на спора. Това изисква всички страни да дадат своя принос и да основат условия за преустановяване на огъня и мирни договаряния посредством създаване на доверие ", сподели Си.

Той съобщи, че Китай е подготвен да насочи взаимен апел с Франция към интернационалната общественост да резервира рационалния метод, да демонстрира въздържаност и да заобикаля предприемането на дейности, които могат да доведат до по-нататъшно задълбочаване на рецесията или даже до излизането ѝ отвън надзор.

Си акцентира нуждата от прецизно съблюдаване на интернационалното филантропично право, отбягване на набези против цивилни жители или цивилен обекти и отбрана на дамите, децата и другите жертви на спора.

Той съобщи също, че мирните договаряния би трябвало да бъдат обновени допустимо най-скоро, и прикани да се съблюдават правилата на Устава на Организация на обединените нации, да се регистрират законните опасения за сигурността на всички страни, да се търси политическо решение и да се предизвиква уравновесена, ефикасна и устойчива европейска архитектура за сигурност.

Си, Макрон и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обмениха отзиви по спора в Украйна и на тристранна среща в четвъртък.

Европейските водачи обявиха, че Китай не е страната, която е основала рецесията, и оцениха високо напъните на Китай за реализиране на политическо споразумяване на въпроса, отбелязва „ Чайна дейли “.

Си Дзинпин е изразил предпочитание да беседва с украинския президент Володимир Зеленски, сподели от своя страна в четвъртък Урсула фон дер Лайен, съобщи Ройтерс. Тя предизвести, че " въоръжаването на агресора би било в прорез с интернационалното право и би навредило доста на връзките " сред Европейски Съюз и Китай.

Китайската политика във връзка с спора в Украйна може да се заключи с едно изречение: поощряване на мира и разговора. Основен приоритет на китайския президент Си Дзинпин е да предизвиква преустановяване на огъня и завършек на войната, добавя Ройтерс, като се базира на китайската държавна организация.

В петък френският президент посети Гуанчжоу (Кантон), с цел да се срещне там с китайски студенти.

Макрон беше посрещнат от голямо голям брой при идването си в университета " Сун Ятсен ", като мнозина държаха мобилните си телефони с вярата да си създадат селфи с него. След това той произнесе тирада пред стотици студенти в спортната зала на кампуса.

Университетът, който е един от най-престижните в Китайската национална република, има партньорства с 24 френски просветителни институции. Той е обвързван и с консорциум от инженерни учебни заведения в границите на Френско-китайския институт за нуклеарна сила.

След срещата си със студентите Макрон беседва с двама китайски вложители: Тан Цзесюн, ръководител на групата " Вънцан ", и Цзян Лун, ръководещ шеф на XTC New Energy Materials. Първата компания е профилирана в производството на алуминиеви произведения, а втората - на съставни елементи за литиеви акумулатори, употребявани в електрическите транспортни средства.

Настроението измежду пътуващите с президента Еманюел Макрон френски предприемачи бе внимателно оптимистично по отношение на постпандемичното топене на комерсиалните вероятности с Китай, съобщи Ройтерс. Някои от тях отхвърлят апелите на обособени страни, отпред със Съединени американски щати, за " обособяване " от Пекин.

Фактът, че Макрон беше придружаван от 50-членна делегация от водещи бизнес водачи отпред с основните изпълнителни шефове на " Еърбъс " (Airbus), " Алстом " (Alstom) и Е Де Еф (EDF), провокира подозрения у някои дипломати, че визитата може да подкопае посланието за неотстъпчивост, което Западът желае да изпрати на фона на все по-голямото напрежение сред Пекин и Вашингтон.

Самият Макрон внесе комплициране измежду западните си съдружници като съобщи след завръщането си от Китай, че Европа не трябва да заема страна в спора към Тайван сред Съединени американски щати и Китай.

Френският министър на стопанската система Брюно Льо Мер отбрани Макрон като поддържа позицията му Европейски Съюз да резервира „ независимостта си “ и „ личното си стратегическо мислене “ по отношение на Съединени американски щати. Някои анализатори обаче съпоставиха изявлението на Макрон за Тайван с гафа му за „ мозъчната гибел на НАТО “, за която беше предизвестил по време на първия си мандат.

Германският народен представител Норберт Рьотген разкритикува изявленията на Макрон, като сподели, че френският президент се самоизолира. „ Макрон се самоизолира в Европа, той отслабва Европейски Съюз и в действителност влиза в несъгласие с това, което сподели председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Пекин “, сподели Рьотген, представен от Ройтерс.

Макрон обаче като цяло съумя да употребява визитата си в Китай за възстановяване на интернационалния си имидж, който в личната му страна - Франция, след прокараната от него пенсионна промяна, беше почнал да помръква. Той още един път сподели, че Франция може да бъде международен състезател и да има мощен глас в Европа, въпреки фантазиите му за „ стратегическа автономност “ на континента да са попарени от спора в Украйна.

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР