Френският президент Еманюел Макрон прие на обяд в Париж президента

...
Френският президент Еманюел Макрон прие на обяд в Париж президента
Коментари Харесай

Макрон готов с решение как да намали щетите от руския газ

Френският президент Еманюел Макрон одобри на обяд в Париж президента на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян, като в формалните им диалози беше включено увеличението на доставките на дизелово гориво.

ОАЕ се трансфораха в основен сътрудник на западните страни, които се борят за енергийни доставки по целия свят, с цел да заменят вноса от засегнатата от наказания Русия.

Шейх Мохамед беше на първото си държавно посещаване в чужбина, откогато встъпи в служба през май след гибелта на своя полубрат.

Очаква се визитата да приключи с " оповестяването на гаранции, дадени от ОАЕ за количествата на доставките на въглеводороди за Франция ", оповестиха от кабинета на Макрон преди визитата. Сделката ще обхване по-специално дизеловото гориво, което ОАЕ не доставят сега.

Франция се стреми " да диверсифицира източниците си на доставки в подтекста на спора в Украйна ", добави източникът от Елисейския замък, визирайки глобите на Европейски Съюз върху съветския нефт.

Решението на шейх Мохамед да направи първото си публично посещаване във Франция " е осъзнато и регистрира историческите връзки сред двете страни, само че и капацитета за още по-голямо съдействие и напредък с Франция ", съобщи в петък неговият дипломатически консултант Анвар Гаргаш.

" ОАЕ са решени да останат благонадежден сътрудник и източник на сила ", добави той. " В продължение на 40 години продавахме нашия нефт на Далечния изток, а в този момент го насочваме към Европа в този интервал на рецесия. "

Посещението на президента на ОАЕ във Франция се състоя след първата обиколка на Джо Байдън в Близкия изток като президент, която включваше посещаване в Саудитска Арабия за диалози в региона на енергетиката.

Макрон и Байдън бяха чути да приказват за енергийните доставки от Близкия изток по време на срещата на върха на Г-7 в края на юни в Германия. Макрон сподели на Байдън, че е разговарял с шейх Мохамед, който е споделил, че е достигнал " максимума " във връзка с производството на нефт, само че че саудитците имат прочут свободен потенциал.

След обяда си с Макрон шейх Мохамед ще бъде почетен посетител на вечеря в някогашния кралски замък във Версай край Париж. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР