Френският президент Еманюел Макрон постави публично ултиматум на българския премиер

...
Френският президент Еманюел Макрон постави публично ултиматум на българския премиер
Коментари Харесай

Макрон постави ултиматум: Франция ни подкрепя, ако сме с тях за командировките

Френският президент Еманюел Макрон сложи обществено ултиматум на българския министър председател Бойко Борисов: България ще получи поддръжка, с цел да прокарва ползите си в Европа, единствено в случай че застане на страната на Франция за промени в Директивата за командироването на служащи. 

Благодарение на сегашните условия българските служащи могат да живеят и работят във Франция, само че се водят командировани краткотрайно там от българския си шеф. Става въпрос най-много за водачи на ТИР-ове и строители. Практиката напълно не е преференциална за френския трудов пазар.

От конференцията не стана ясно дали България е приела настояването на Макрон.

Като излезем отвън лицемерието, като излезем отвън партньорството на думи, аз мисля, че би трябвало да сложим завършек на границата, която се слага сред Изтока и Запада, сред: " Тези са от еврозоната " и " Онези не са от еврозоната ", а България би трябвало да се бори с дъмпинга, съобщи френският президент, който по-рано сложи остро въпроса с Директивата за командироването на служащи и пред президента Радев.

Борисов не остана задължен: " Благодаря за поддръжката за чакалнята на еврозоната, само че България е издържала и всички стрес-тестове за участие ", съобщи той и изброи - " бюджетът ни е в остатък, в първата тройка сме по невисок външен дълг, имаме постоянен фискален запас, имаме голям запас в централната банка.

" Сиреч - обобщи Борисов в типично негов жанр - ние сме си създали домашното да не сме никакъв риск за еврозоната, тъй че твоята поддръжка ще ни е добре пристигнала. "

Премиерът акцентира, че въпросът за командироването на служащите би трябвало да се раздели на две. Има доста елементи, които би трябвало да почистим - не е едно и също да си транспортьор от България и Румъния. При нас отиване и връщане до компанията майка е 8000 км, не е като с Белгия и Холандия, които са ви близки страни, уточни той.

" Трябва ли едните служащи в Европа да живеят в плътски условия спрямо Франция или други страни? Отговорът е не, единствено че би трябвало да се върнем стъпка обратно. Как да създадем по този начин, че по-изостаналите страни, които сме били в някогашния соцлагер по-бързо да повишим приходите, с цел да не се постанова тази миграция? ", попита министър председателят и обвърза въпроса с редом вървящите диалози за кохезионната политика, с повишението на приходите, което би довело и до превъзмогването на казуса с командированите.

Все отново той призна, че Полша - главният съперник на Франция по тематиката за измененията в директивата - е прекалила. " И Полша, и Унгария, и Франция са значими в този Европейски съюз. Трябва да се понижи тонът на някои от сътрудниците и по тази причина след два месеца тук ще бъде Беата (бел. ред. Беата Шидло - министър председателят на Полша) ", съобщи Борисов.

Макрон пък акцентира, че е уверен, че до края на октомври ще има съглашение по отношение на измененията в директивата за командировъчните за унищожаване на обществения дъмпинг.

Борисов не подмина и обстоятелството, че страната ни е изпълнила и изискванията за Шенген, само че това също е подценявано от сътрудниците. " За Шенген: Европейска комисия споделя, че са спазени, Екологичен потенциал - също. Искрено се надяваме, че до 2-3 месеца България ще заеме своето място в новия Шенген ".

Българският министър председател не пропусна да благодари на Макрон за поддръжката му за съглашението ни с Македония.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР