Френският президент Еманюел Макрон обяви вчера проект на закон за

...
Френският президент Еманюел Макрон обяви вчера проект на закон за
Коментари Харесай

С нов закон Макрон иска да пребори фалшивите новини

Френският президент Еманюел Макрон разгласи през вчерашния ден план на закон за битка с подправените вести в интернет в предизборните интервали, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

" Ако желаеме да защитим демократичните демокрации, ние би трябвало да имаме по-силни закони ", сподели Макрон на конференция. Той добави, че планът на нормативния акт ще касае обществените медийни платформи, по-специално през интервалите на избори, и ще внесе дълбоки промени в ролята на френския медиен регулатор.

" Нашите юридически разпореждания ще еволюират, с цел да защитим демократичния живот от подправените вести ", съобщи Макрон.

След избирането си за президент, Макрон насочи рецензии към съветските медии, обвинявайки намерено съветския ефирен канал " Ар Ти ", че е разпространявал дезинформации за него в уеб страницата си и в обществените мрежи по време на президентската акция.

На конференция през май предходната година с съветския президент Владимир Путин, Макрон сподели, че " Ар Ти " и съветската социална организация " Спутник " са разпространявали " опозоряващи контраистини " и " лъжлива агитация ". И двете медии имат уеб сайтове на френски, а през декември " Ар Ти " пусна и своя телевизия на френски.

По мотив плана на закона за битка с подправените вести в интернет в интервали на избори, Макрон сподели, че детайлности от него ще бъдат показани в идните седмици. Той посочи, че обществените платформи ще бъдат задължени да са по-прозрачни във връзка с по този начин наречените спонсорирани наличия.

В случай на разпространяване на подправена вест пък, ще е допустимо да се сезира арбитър, което ще разреши да се пристъпи към следващи разнородни дейности.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР