Френският президент Еманюел Макрон обеща във вторник да не оставя

...
Френският президент Еманюел Макрон обеща във вторник да не оставя
Коментари Харесай

Емануел Макрон: Франция застава „рамо до рамо“ с Израел

Френският президент Еманюел Макрон даде обещание във вторник да не оставя Израел изолиран в борбата му против екстремистите, само че предизвести за рисковете от районен спор при идването си в Израел.

След среща със фамилиите на френските жертви на летището в Тел Авив, Макрон сподели на президента Исак Херцог в Йерусалим, че Франция стои „ един до друг “ с Израел и че цел номер едно би трябвало да бъде освобождението на заложниците в Газа.

„ Искам да сте сигурни, че не сте оставени сами в тази война против тероризма “, сподели Макрон. „ Наш дълг е да се борим против тероризма, без никакво комплициране и без разширение на този спор “, добави той.

Освен че показва взаимност с Израел, Макрон искаше да направи „ оферти, които са допустимо най-оперативни “ за попречване на ескалация, за освобождение на заложници и гарантиране на сигурността на Израел и работа за решение с двете страни, споделиха съветници на президента. Той ще упорства за филантропично помирение, прибавиха те.

Посещението на Макрон идва, откакто външните министри на Европейския съюз в понеделник се бориха да реализират единодушие по отношение на апела за „ филантропична пауза “ във войната сред Израел и палестинската въоръжена формация Хамас, с цел да се разреши доста повече помощ да доближи до цивилни.

Макрон също трябваше да се срещне с израелския министър председател Бенямин Нетаняху и водачите на центристката съпротива Бени Ганц и Яир Лапид, оповестиха от Elysee.

От офиса на Махмуд Абас оповестиха, че Макрон ще се срещне с палестинския водач в Рамала от Западния бряг.

Въпреки това, способността на Макрон да въздейства на събитията в района наподобява лимитирана от това, което съгласно някои анализатори е прекосяване към по-произраелска англо-американска линия, за разлика от обичайния характерен и по-проарабски голистки метод.

„ Меката мощ на Франция на юг от Средиземноморието е доста избледняла “, сподели Карим Емил Битар, основан в Бейрут специалист по външна политика във френския мозъчен концерн IRIS..

„ Оставаме с усещането, че в този момент нищо не отличава Франция от другите западни страни “, сподели той.

Решението на френското държавно управление да одобри обща възбрана на про-палестинските митинги, преди да бъде анулирано от съдилищата, е една от аргументите Макрон да загуби заем в Арабския свят, сподели той.

Френските публични лица оспорват концепцията, че политиката на Макрон е пристрастна. Те споделят, че Макрон непрекъснато е потвърждавал правата на палестинците и позицията за решение за две страни. „ Това е цел, от която Франция в никакъв случай не се е отклонявала “, сподели съветникът.

Тридесет френски жители бяха убити на 7 октомври, а девет към момента са в неопределеност. Един се появява във видео, оповестено от Хамас, само че ориста на другите остава незнайна.

Макрон се зарече, че Франция „ няма да изостави нито едно от децата си “ в Газа и изрази вяра, че посредничеството на Катар може да помогне за освобождението на заложници.

Посещението на Макрон също ще има необикновен отзив вкъщи, където огромните мюсюлмански и еврейски общности във Франция са на тръни след убийството на преподавател от въстаник, който френските управляващи свързаха със събитията в
Газа.

Френският водач ще би трябвало да следва тънката линия по време на обиколката си в района, защото израелско-палестинският спор постоянно подклаждаше напрежение вкъщи, а раздразнителната съпротива на Франция е подготвена да се нахвърли върху всяка неточност.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР