Френският президент Еманюел Макрон изпусна възможността да действа решително по

...
Френският президент Еманюел Макрон изпусна възможността да действа решително по
Коментари Харесай

Еманюел Макрон направи бавен, но смел „ обратен завой“ относно войната в Украйна

Френският президент Еманюел Макрон изпусна опцията да работи уверено във връзка с Украйна . В началото на войната, изправен пред обещаващия боен капацитет на Русия и последвалата нападателна инвазия в Украйна, Макрон се опита да организира договаряния с Владимир Путин , които не се увенчаха с триумф, написа “Politico ”. В момента, в който водачът имаше шанса да се изяви и като водач на Европа, той направи неверна преценка и не съумя да поеме политическата самодейност. Вместо това в Европа политици като евроскептичния английски министър председател Борис Джонсън поеха самодейността за активизиране на поддръжка за президента Володимир Зеленски и даване на оръжия на Украйна. И до момента в който Джонсън беше приветстван като воин в Киев, Макрон вбеси украинците, като настояваше, че Путин не трябва да бъде унижаван, намеквайки, че Москва заслужава да получи „ гаранции за сигурност “ . Френският президент също по този начин даде да се разбере, че съгласно него Украйна „ безспорно я разделят десетилетия “ от присъединение към Европейски Съюз.

Оттогава насам обаче, в настройката на Франция настъпиха съществени промени . Френският държавен глава последователно се трансформира в един от най-силните съдружници на Украйна , обещавайки поддръжка „ до успеха “. Той показва блян да играе водеща роля по въпроси като участието на страната в НАТО и оказването на военна поддръжка, тъкмо когато редица европейски народи се притесняваха, че поддръжката на Съединени американски щати отслабва, а вероятно ръководство на Доналд Тръмп като президент би могло да лиши Украйна от най-ценния ѝ съдружник.

„ Макрон беше превзет от концепцията да играе ролята на медиатор сред Путин и Зеленски, а това означаваше, че той беше извънредно внимателен, когато ставаше въпрос за доставките на оръжие. В началото на тази година обаче Макрон най-сетне разбра, че Путин се пробва да го подведе и не се интересува от договаряния “, твърди Франсоа Хайсбур , старши консултант в Международния институт за стратегически проучвания.

Френските дипломати към този момент се въздържат да разясняват в детайли този въпрос, като споделят само, че президентът „ е изяснил “ позицията си във връзка с Украйна.

Франция фактически се отклони най-значително от дългогодишната си позиция по въпроса за разширението на Европейски Съюз . Освен войната в Украйна, страната в този момент търси нови съдружници , желае да бъде водеща в процеса по разширението и посредством военни тактики се пробва да си показа по какъв начин би функционирал един уголемен Европейски съюз. Понастоящем в Париж и отвън него се следи трескава дипломатическа активност при закрити врата. Френското държавно управление води задълбочени съвещания и ревизира „ алените линии “ преди огромната тирада, която Макрон ще произнесе при започване на идната година, в която ще изложи упоритостите си за разширение на блока и която съгласно няколко високопоставени френски чиновници към този момент е наречена „ Сорбона бис “ , като отпратка към речта за установяване на политиката в Европа, която Макрон произнесе в Сорбоната през 2017 година

Промяна на възгледите

В продължение на месеци след началото на пълномащабната инавазия на Русия в Украйна предходната година френският президент като че ли се колебаеше по какъв начин тъкмо да подходи във връзка с Русия . Путин е персона, която той постоянно е разбирал мъчно. В изявление за „ Economist “ през 2019 година френският водач очерта картината на това по какъв начин съгласно него съветският президент, който изнапред мисли разумно , в последна сметка ще осъзнае, че би трябвало да сътвори „ план за партньорство с Европа “ . Това явно беше една много оптимистична визия за метода на мислене на Путин, която подценяваше стряскащото историческо преимущество на украинския въпрос.

През декември предходната година обратът във възгледите на Макрон стартира да става все по-очевиден . Той произнесе пламенна тирада, в която съобщи, че ще поддържа Украйна „ до успеха “. Само няколко седмици по-рано обаче той беше споделил, че Западът би трябвало да даде на Русия „ гаранции за сигурност “. През май тази година френският водач още веднъж загатна за една своя нова настройка , като сподели на централно- и източноевропейците в Братислава, че съгласно него Франция „ от време на време е пропилявала благоприятни условия “ и не всеки път е успявала да се вслуша в спомените им за руската грубост. През същия месец Франция даде позволение на Обединеното кралство да изнесе френско-британски крилати ракети „ Storm Shadow “ за Украйна , което беше последвано от доставки и на френски крилати ракети с огромен обхват SCALP-EG. Според Хайсбур това е бил решителен сигнал , тъй като Франция е направила това, което Съединени американски щати до момента са отказвали да създадат.

Въпреки актуалната позиция на Макрон, предходните дипломатически „ серенади “, които той показва по отношение на Путин са оставили своя отпечатък . Според френски посланик, който не пожела да се назове, Макрон не е постъпил вярно, като е направил прекалено много увертюри към Москва, казвайки пред кореспонденти, че „ Русия не би трябвало да бъде унижавана “. В първите месеци на войната този ход е засенчил това, което е било направено досега, а точно военната поддръжка и европейското единение, добави още дипломатът.

Към днешна дата държавното управление на Макрон към този момент води борби на няколко фронта в изгода на Украйна – разширението на Европейски Съюз, военната поддръжка и НАТО. Този месец Франция разгласи още, че има намерение да стартира договаряния с Украйна за сключване на двустранно съглашение за сигурност след срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР