Френският президент Еманюел Макрон избра Елизабет Борн за премиер на

...
Френският президент Еманюел Макрон избра Елизабет Борн за премиер на
Коментари Харесай

Елизабет Борн - работохоличка, технократка, премиер на Франция

Френският президент Еманюел Макрон избра Елизабет Борн за министър председател на Франция. Така за първи път от 30 години Франция ще има жена на този пост. Борн ще наследи досегашния министър председател Жан Кастекс, който вчера подаде оставка, написа Българска телеграфна агенция. Досега Франция е имала единствено една жена за министър председател - Едит Кресон, заемала поста от 1991 година до 1992 година при президента социалист Франсоа Митеран.

Борн до момента беше министърка на труда, заетостта и икономическата интеграция, а преди този момент бе министър на екологичния преход и на превоза в държавното управление на Макрон. Миналия месец изданието " Политико " разяснява, че изборът на Макрон за нов мнинистър-председател ще се гледа под лупа във Франция, а също и в цяла Европа. Защото този министър председател може да бъде правоприемник на Макрон след края на петгодишния му мандат.

Какво знаем за Елизабет Борн?

Елизабет Борн е родена на 18 април 1961 година в Париж. Тя е инженер, приключила Национално инженерно учебно заведение и влиятелния Политехнически институт. 

Борн се дефинира като представителка на левицата, защитничка на обществената правдивост и равните благоприятни условия, отбелязва " Франс прес ".

За Елизабет Борн се знае, че е реномиран експерт по техническите въпроси и предан съдружник на Макрон. Тя е част от лявото крило в партията на президента. Това е преимущество за него в миг, в който той възнамерява нови обществени промени, като се стартира от увеличение на възрастта за пенсиониране, което не се нрави на тружениците, нито на синдикатите.

Борн бе назначена за министър на труда през юли 2020 година в разгара на коронавирус рецесията. Тя точно трябваше да направлява няколко деликатни промени, измежду които промяната на помощите за безработица, подложена на критика от синдикатите и влезнала напълно в действие през декември. Тази промяна докара и до понижаване на помощите за някои безработни, добавя " Ройтерс ".

Докато Борн бе министър на труда, безработицата във Франция падна до най-ниското си равнище от 15 години насам.

Това бе изтъквано неведнъж от Макрон по време на предизборната му акция тази година. А безработицата при младежите даже спадна до най-ниските си равнища за 40 години.

В актива на Борн е и по този начин нареченият проект " един юноша, едно решение ", показан през юли 2020 година Той планува голямо финансиране на професионалната подготовка на младежите, с цел да няма Франция " едно похабено младо потомство ".

 

EN DIRECT | Cérémonie de passation de pouvoir à Matignon entre @JeanCastex et @Elisabeth_Borne. https://t.co/IIQExFhT7u
— Gouvernement (@gouvernementFR) May 16, 2022
Борн е дискретно наличие в кабинета на Макрон и съгласно осведомени тя познава доста добре всички досиета, които до момента са й били поверени. По време на коронавирус рецесията обаче Борн наруши нормалната си поверителност и се появяваше постоянно в медиите, с цел да отбрани  програмата за частична безработица, която бе възприемана като защитна мярка против уволнението на чиновници в засегнатите от тежката обстановка бизнеси.

През март 2021 година Борн се болести с Ковид-19 и даже прекара няколко дни в болница. После показа, че това е било едно плашещо прекарване и че е трябвало да получава О2.

Като министър на превоза тя трябваше да направлява деликатната промяна на държавните железници. Тогава седмици наред имаше демонстрации и стачки против анулацията на великодушните пенсии и облаги за чиновниците на държавната железопътна компания.

После Борн бе назначена за министър на екологията, с цел да размени титуляра на поста, заставен да подаде оставка поради медийни разкрития за негов разточителен метод на живот.

Начело на министерството на екологията Борн прокара по този начин наречените " другарски настроени към велосипедистите " политики. 

През 2014 година Борн е била директорка на кабинета на министъра на околната среда по това време, социалистката и някогашна кандидатка за президент Сеголен Роаял.

През 2015 година Борн бе назначена за президент на транспортната компания, отговаряща за столицата Париж, в това число за натовареното парижко метро, както и за целия столичен район Ил Дьо Франс.

Тя е работила и в кметството на Париж като директорка на отдела по урбанизация, а през 2007 година е отговаряла за концесиите в строителната и инженерната компания Ейфаж (Eiffage).

 

Продължава на идната страница...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР