Френският парламент прие закон за защита на фермерите от оплаквания

...
Френският парламент прие закон за защита на фермерите от оплаквания
Коментари Харесай

Франция приема закон за защита на фермерите от оплакванията на съседите за шум и миризми

Френският парламент одобри закон за отбрана на фермерите от недоволства на съседи по отношение на звук или неприатни миризми от селскостопански действия, с цел да спре " злоупотребяващите " правосъдни каузи от някогашни градски поданици, закупили къщи в провинцията, оповестява Българска телеграфна агенция.

Законопроектът, препоръчан от депутата от ръководещото болшинство Никол льо Пей и подсилен от центристкото държавно управление на президента Еманюел Макрон, беше утвърден със 78 гласа против 12 през нощта в понеделник и в този момент следва да бъде гласоподават от Сената.

" Този закон ще постави завършек на злоупотребяващите правосъдни каузи против фермери, които не правят нищо друго с изключение на работата си: хранят ни. Това е предложение за здрав разсъдък, здрав разсъдък за страната ", сподели министърът на правораздаването Ерик Дюпон-Морети в обществената медийна платформа " Екс ".

Френските държавни управления от дълго време ухажват фермерите, които са авторитетен бранш, който Париж обаче поняко рискува да подценява.

Страната има история на спорове сред някогашни градски поданици, които купуват селски къщи и по-късно се оплакват от пеене на петли, лай на кучета, звук от селскостопански машини или миризма на тор.

Телевизия Бе Еф Ем (BFM TV) заяви, че близо 500 фермери сега са изправени пред правосъдни каузи от съседи, които се оплакват от шума или миризмите, предавани от техните ферми.

През 2019 година при положение, който притегли вниманието на интернационалните медии, съд постанови, че петел на име Морис може да продължи да пее на зазоряване макар недоволствата на съседи в село на дребен остров край атлантическото крайбрежие на Франция.

Франция към този момент има законодателство, въведено през 2021 година, за отбрана на " сетивното завещание на френската провинция ", само че новият закон има за цел да даде повече отбрана на съществуващите ферми от новопристигнали поданици в региона.

" Горд съм, че поддържам тези, които работят в нашите полета. Сега към Сената ", сподели заместник-председателят на земеделския съюз FNSEA Люк Смесeр в " Екс ".

Екологът от района Бретан Клер Десмаре съобщи пред локалното радио " Франсе бльо ", че препоръчаният закон е " неуместна и популистка " мярка, наложена от мощното земеделско лоби.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР