Френският институт в България и Софийският университет ``Св. Климент Охридски``

...
Френският институт в България и Софийският университет ``Св. Климент Охридски``
Коментари Харесай

Даниел Лошак: Все по-малко мигранти ще получават убежище във Франция



Френският институт в България и Софийският университет ``Св. Климент Охридски`` провеждат взаимен спор от поредицата „ Граници, идентичности, прехвърляния “. Темата е „ Право на леговище и миграционна политика “. В полемиката ще вземат участие френската юристка Даниел Лошак, почетен професор по обществено право и професорът по културна антропология в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ Ивайло Дичев. 

В предаването " Хоризонт до обед " Даниел Лошак съобщи, че подтекстът във Франция във връзка с мигрантите не е толкоз остър, колкото в Италия, само че позицията на актуалното френско държавно управление по отношение на търсещите леговище безпокои доста организациите за отбрана на правата на мигрантите.  " Няма същинска политика за банкет. Търсещите заслон са принудени да живеят на улицата или в лагери ", посочи тя.

Според Лошак даването на заслон все още се прави строго съгласно разпоредбите на Дъблинското съглашение и за попадащите в тази категория е по-лесно:

" Много от тях имат своя " отпечатък " в досиетата си в Италия, там има задействана някаква процедура, само че те не желаят да се върнат там, тъй като и там няма регламентирана политика за банкет на бежанци. В последна сметка те са принудени да търсят метод да избегнат формалните управляващи, да избегнат правораздаването, с цел да не бъде пътят им подобен, какъвто те не желаят да бъде, тъй като не попадат в миграционните графи. "

Запитана дали общата миграционна политика на Европейския съюз се е провалила Даниел Лошак разяснява, че до момента в който по време на предизборната си акция френският президент Еманюел Макрон е подкрепил политиката на немския канцлер Ангела Меркел за приема на мигранти, то към днешна дата се следва напълно друга политика:

" Ако Ангела Меркел беше подкрепена, в случай че Германия беше подкрепена от другите европейски страни, тя нямаше да бъде принудена да отстъпва. Германия продължава да приема стотици хиляди търсещи леговище, до момента в който Франция счита, че 30 хиляди са прекомерно доста. Тук има съществено разминаване. "
Това лято във Франция ще бъде признат новият закон за даване на леговище, който мощно стяга режима. Съкращаването на процедурите и условието молбата с аргументацията да бъде написана на френски език ще докара до това, че доста от търсещите леговище въобще няма да могат да подадат своите документи, акцентира Даниел Лошак.  " Това, което е несъмнено е, че все по-голяма част от тях ще получават отвод на своите молби ", предвижда френският правист.

Цялото изявление е в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР