Френските власти издирват 29-годишния Шериф Шекат за терористичния атентат снощи

...
Френските власти издирват 29-годишния Шериф Шекат за терористичния атентат снощи
Коментари Харесай

Вижте 29-годишния атентатор от Страсбург Шериф Шекат /снимка/

Френските управляващи търсят 29-годишния Шериф Шекат за терористичния атентат нощес до коледен базар в Страсбург.
Той откри пукотевица в 20 ч. локално време (21 ч. българско време) в центъра на града. Убити са трима души, а 12 са ранени. Шестима от ранените са в тежко положение.Това е информацията на формалните френски управляващи, макар че по-рано беше обявено и за четвърта жертва на нападението.
29-годишният Шериф Шекат е трябвало да бъде арестуван по-рано същия ден по съмнение в съучастничество в ликвидиране и обир. Избягал е с такси, като е заплашил водача.
Той е прочут на полицията с закононарушения, които не са свързани с тероризъм. Имал е присъди във Франция и в Германия, и е лежал в пандиза, заяви още Кристоф Кастанер. В дома на нападателя са открити гранати.
„ Провежда се интервенция за арестуване на нападателя. Той към този момент е прочут на полицията с доста и прегрешения от общ темперамент, за които към този момент е бил осъждан тук и в Германия, и за които е излежал присъдите. 350 души са мобилизирани, с цел да му попречат да избяга”, разгласи вътрешният министър.
Заради интервенцията е прекратено придвижването на наземния публичен превоз. Жителите на Страсбург са призовани да не излизат на открито и да наблюдават напътствията на управляващите.
Шериф Ш. е роден през февруари 1989 година в квартала Онберг на града, написа в. "Паризиен ".
Той е прочут на органите на реда за осъществяване на редица закононарушения, поради които е лежал в затвори във Франция и Германия. В един от случаите е бил наказан на две години затвор през 2011 година за въоръжено нахлуване, при което употребявал части от счупена бутилка.
Напоследък е бил търсен за въоръжен обир и опит за ликвидиране. Вчера домът му в Страсбург бил претърсен, а той трябвало да бъде задържан, само че полицията не го разкрила там. Негови съучастници в обира и опита за ликвидиране към този момент са задържани.
При претърсването на дома на Шериф Ш. през вчерашния ден сутринта били открити гранати, написа в. "Фигаро ".
Вестникът показва, че за Шериф Ш. от 2016 година е направено по този начин нареченото "досие С ". То се сформира от Главна дирекция за вътрешната сигурност за хора, представляващи опасност за държавната сигурност. Досието за Шериф С. е направено, тъй като се допуска, че се е радикализирал.
Според "Паризиен " Шериф Ш. е имал връзки с ислямистки среди в Страсбург. Засега претекстовете му остават неразбираеми. Води се следствие за закононарушение по терористични подбуди, съобщи Асошиейтед прес. В хода на издирвателната интервенция са арестувани петима души.
Пред радио "Франс ентер " " френският държавен секретар към министерството на вътрешните работи Лоран Нюнес сподели, че обвиненият може да е избягал в Германия.
След стрелбата на Коледния базар нападателят на два пъти е влезнал в престрелка със силите на реда. Той е бил ранен от рикоширал патрон, съобщи Франс прес.
"Цялата взаимност на нацията е ориентирана към Страсбург, към жертвите и техните фамилии ", написа френският президент Еманюел Макрон в „ Туитър” след края на заседание, което организира в спешния щаб на министерството на вътрешните работи във връзка със обстановката в Страсбург.
Франция покачва степента на паника и ускорява защитата на коледните базари след стрелбата нощес.
Правителството взе решение да наложи изключителни ограничения. Ще бъде засилен граничният надзор. Училищата остават затворени през днешния ден.
Кметът на Страсбург разгласи ден на печал.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР