Френските шеф-готвачи, които се славят със своята изтънчена кухня, сигурно

...
Френските шеф-готвачи, които се славят със своята изтънчена кухня, сигурно
Коментари Харесай

Панчета - как се приготвя и как се консумира?

Френските шеф-готвачи, които се славят със своята изтънчена кухня, несъмнено гледат с леко неуважение на активността на своите италиански сътрудници, чиято кухня е известна най-много с приготвянето на паста, антипасти и пица. Или казано по друг- начин- нищо чак толкоз комплицирано, изискано или пък изтънчено...

Какво обаче биха споделили французите за италианските месни артикули, които са се трансформирали в приети деликатеси по целия свят?

Няма по какъв начин да ви напомним всички италиански месни " творби на изкуството ", само че и няма по какъв начин да не споменем прошутото, пеперонито, мортаделата, брезаолото и по-малко известния салам панчета. Именно за него ще ви разкажем в тези редове, тъй като той се предлага и у нас и сигурно е нещо, което бихте желали да пробвате.

Панчета съставлява нещо сходно на бекон, само че се създава по доста остаряла италианска рецепта и се подготвя от особено селекционирани италиански свине. Стриктно се следи както възрастта на животните, по този начин и качеството на самото месо. Приликата му с бекона се показва в това, че се прави от шарена сланина, както е при множеството типове бекон.

Месото се овкусява със сол и разнообразни подправки, след което се оставя на въздух за най-малко 14 дни, като през този интервал обработването с подправки продължава. Истинската и качествена панчета би трябвало да е престояла общо 120 дни, преди да бъде доставена до потребителите, когато нормално има тип на пакетиран бекон. Вкусът обаче, повярвайте, е напълно друг и би се харесал даже и на най-придирчивите към месните деликатеси френски майстор-готвачи.

 италианска панчета

Но да се върнем към италианците и по-точно към Болоня, тъй като тя се сочи за отечество на панчетата. Там с изключение на сол се прибавя наложително и черен пипер, а някои по-креативни производители прибавят към деликатеса и салвия (градински чай) и/или розмарин. Част от старите обичаи повеляват наложително панчетата да е оваляна в сол и черен пипер, както и да престои най-малко 120 дни.

Разгледахме от кое място произлиза панчетата ( може би би ви било забавно, че от Болоня произлиза и фамозната мортадела, както и че в предишното Болоня е била известна като Дебеланата точно поради афинитета на локалните поданици към месните деликатеси), както и по какъв начин се подготвя.

А по какъв начин се употребява? По същия метод, по който консумирате и бекон- недопечен, запържен или запечен, или пък като добавка към пици, паста и всичко друго, което желаете да приготвите с несравним италиански усет!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР