Френската полиция арестува репортер заради изтекли тайни

...
Френски журналист е задържан от френската полиция във връзка с
Коментари Харесай

Френски журналист е задържан от френската полиция във връзка с доклад от 2021 г., в който се твърди, че френското разузнаване е използвано от Египет за насочване и убиват цивилни.

Съобщава се, че полицията е претърсила къщата на Ариан Лаврийо на 19 септември и по-късно я е арестувала.

Нейният адвокат каза, че Lavrilleux е била разпитвана като част от разследване за компрометиране на националната сигурност.

Amnesty International France осъди ареста.

"Много сме притеснени", каза Катя Ру от Amnesty. „Поставянето в полицейски арест на журналист за това, че си върши работата, освен това за разкриване на информация от обществен интерес, може да бъде заплаха за свободата на печата и поверителността на източниците.“

Съобщава се, че Lavrilleux е разпитана от полицейски служители от френската разузнавателна служба - Главна дирекция за вътрешна сигурност или DGSI.

Нейният доклад от 2021 г. е използван като изтекъл секретен документи, в които се твърди, че египетските власти са използвали френското разузнаване, за да бомбардират и убиват контрабандисти на египетско-либийската граница между 2016 и 2018 г.

Според доклада френските сили са били замесен в "поне 19 бомбени атентата" срещу цивилни.

Беше публикувано от Disclose, френски уебсайт за разследваща журналистика.

Disclose каза, че френският властите под президентството на президента Франсоа Оланд и президента Еманюел Макрон бяха „постоянно информирани“ за развитието от персонала на „няколко военни отдела“, но че техните опасения бяха игнорирани.

По време на публикуването Disclose призна, че докладът включва тайни за националната сигурност, но каза, че ги споделя „в името на основен принцип на демокрацията: правото на информация“.

"Понятието "класифицирана информация" не може да се използва за защита на кампания от произволни екзекуции срещу цивилни", каза Disclose.

Той също така каза, че с публикуването на доклада съзнателно поема риска да „наруши закона“.

След статиите бяха публикувани, министерството на въоръжените сили на Франция подаде правна жалба за "нарушаване на тайните на националната отбрана".

Комитетът за защита на журналистите (CPJ) призова за освобождаването на г-жа Lavrilleux, поиска всички наказателни разследвания срещу нея да бъдат прекратени и каза, че полицията трябва да се въздържа от разпит за нея източници.

"Журналистите трябва да могат свободно да докладват по въпроси на националната отбрана и сигурност. Разпитването на репортерите относно техните поверителни източници ги поставя под неоправдан натиск и може да предизвика смразяване ефект върху отчитането на отбраната“, каза Атила Монг, европейски представител на CPJ.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР