Френски и български преподаватели ще обучават български архитекти как да

...
Френски и български преподаватели ще обучават български архитекти как да
Коментари Харесай

Френски и български преподаватели ще обучават архитекти как да опазват културното наследство

Френски и български преподаватели ще образоват български архитекти по какъв начин да опазват недвижимото културно завещание. Курсът е проведен от Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) и френския институт " Екол дьо Шайо ".

Споразумението за съдействие сред Министерството на културата, НИНКН и школата към Центъра за архитектура и завещание в Париж стана факт в последните дни на предходната година, заяви НИНКН през днешния ден.

През 4-те семестъра, в продължение на към 700 образователни часа, курсистите ще специализират в сфери като история от античността до модернизма, архитектурно снимане и художествена реституция, исторически особености на българските здания, църкви и манастири, интернационалните правила и стандарти.

Осемнадесетте български преподаватели са одобрени архитекти, историци, археолози, изкуствоведи и реставратори. Част от тях са защитили докторски степени след завършването на програмата.

Деветимата френски преподаватели са престижи в доста характерните области, с които е известна школата на Шайо. Те са специалисти по патология и реституция на строителните материали от другите столетия, методите на изследване и документиране, спешни ограничения за избавяне и подсилване, теории на реставрацията и еволюция на системите за запазване на културното завещание в другите страни, парково и градинско изкуство, реституция и акомодация на обектите. Гост-преподавателите ще водят и ателието по архитектура и урбанизъм в последния учебен срок на програмата.

Условието към претендентите за курсисти е да са дипломирани архитекти.

Обучението ще стартира наесен и в края на 2-годишния курс участниците ще пазят дипломни планове, с цел да получат документа за специализацията от НИНКН и " Екол дьо Шайо ".

Програмата дава задълбочено познание какво пазим, за какво го пазим и по какъв начин го пазим. Тя учи възпитаниците ни да се вглеждат в знаците, по които могат да открият историческата, археологическата или архитектурната стойност на постройките и смисъла им за градоустройственото развиване, споделя шефът на НИНКН арх. Петър Петров. Той е един от първите български архитекти, приключили курса на Екол дьо Шайо, специализирал и работил в Париж в региона на недвижимото културно завещание.

С негово подпомагане курсът ще се организира в постройката на първото кметство на Пловдив - монумент на градската просвета от началото на ХХ век. Министерството на културата отпусна в края на служебното ръководство средствата за оборудването на образователните зали.

Специализираният курс за архитекти е 9-о издание за България и се възобновява след двегодишно спиране. Ръководител на плана е арх. Галина Пировска.

Специализантите на програмата от началото ѝ през 2000-та година до момента са към 100 български архитекти.

Школата на Шайо е най-старият институт за реституция на културни полезности. Основан е през 1887 година и до през днешния ден населява двореца Шайо в Париж, чието име носи.

Състоянието на недвижимото културно завещание у нас и отношението към него е неоспоримият мотив какъв брой належащо е да имаме задоволително и добре готови архитекти, движимости да пазят това национално благосъстояние, разяснява арх. Петров. Той пое ръководството на НИНКН преди няколко месеца с упоритостта да спре безмилостното заличаване на недвижимото завещание.

В момента едвам 50-ина специалисти би трябвало да опазват към 40 000 паметника на културата от античността до ХХ век. Много от тях могат да бъдат изгубени необратимо поради непрофесионална интервенция на проектанти и строители, вкус към терените в централните градски елементи, неприятно законодателство и дългогодишното неглижиране на недвижимото културно завещание.

Преди месец арх. Петров предложи и увеличение на специалистите, тъй че НИНКН да заеме ролята си на страж на недвижимото културно завещание. Започна и поредност срещи с представители на общините, на професионалните камари в строително-инвестиционния развой и на организациите за отбрана на недвижимото културно завещание, на които се разискват нужните промени в законодателството и механизмите за запазване.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР