Френски експерти обявиха днес, че са измерили най-високия връх в

...
Френски експерти обявиха днес, че са измерили най-високия връх в
Коментари Харесай

Франция намали официалната височина на връх Монблан с почти метър

Френски специалисти оповестиха през днешния ден, че са измерили най-високия връх в Западна Европа и че той е с близо един метър по-нисък от предходната му публична височина, съобщи Агенция Франс Прес.

След експедиция до върха в сърцето на френските Алпи в средата на септември специалисти по география открили, че височината му е 4807,81 метра, до момента в който последната оповестено оценка от 2017 година е за 4808,72 метра.

„ Нека в този момент експерти по климата, по ледниците и други учени да прегледат всичките събрани данни и да предложат теории за пояснение на този феномен “, оповестиха те на конференция в Сен-Жерве-ле-Бен, в подножието на Монблан.

Докато пораства паниката по света поради топенето на ледниците, формалната височина на Монблан настойчиво понижава в продължение на десетилетие. Най-голямата ѝ стойност бе 4810,90 метра през 2007 година.

Върхът губи приблизително по 13 сантиметра на година от 2001 година, оповестиха специалистите.

Експедиции за премерване на Монблан се провеждат на всеки две години, като през днешния ден специалистите разкриха, че не са разгласили „ извънредно ниската “ височина от 4806,3 метра от 2019 година

„ Не би трябвало да се вършат прибързани заключения за измерванията, които се правят с такава акуратност едвам от 2001 година “, предизвести Денис Борел, един от специалистите.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР