Френската прокуратура започна разследване Аферата беше една от основните теми

...
Френската прокуратура започна разследване Аферата беше една от основните теми
Коментари Харесай

Франция разследва скандала с израелската шпионска програма Пегас

Френската прокуратура стартира следствие Аферата беше една от главните тематики и на индийския парламент. Разследване, оповестено в неделя от 17 медийни организации, разкрива, че създаден от израелската компания Ен Ес Оу Груп шпионски програмен продукт е бил употребен, с цел да бъдат хакнати 37 самртфона, принадлежащи на публицисти, публични държавни лица и правозащитни деятели в редица точки по света. 

Според уебсайтът за проверяващи вести Медиапарт тайните служби на Мароко са употребявали програмата Пегас, с цел да шпионират мобилните телефони на двама кореспонденти във Франция. Официалните власти  в Рабат отхвърлят, отхвърля и израелската компания Ен Ес Оу Груп. Говорителят на френското държавно управление Габриел Атал подсети, че френските управляващи не са страна по случая:

„ Разкритията от оповестеното следствие явно са извънредно шокиращи и в случай че бъдат потвърдени, са извънредно съществени. Със сигурност ще има следствие. Това, което виждам от журналистическото следствие е, че френската страна не е участник. Искам да ви припомня, че нашите разследващи способи са контролирани от закона, почитат самостоятелните свободи и изключително свободата на пресата. “

Над 1000 души са в листата на евентуалните цели -от членове на арабски кралски фамилии, високопоставени фигури от бизнеса, деятели и министър председатели, публицисти от Си Ен Ен, Файненшъл Таймс, Ню Йорк таймс и Ройтерс. В листата са и минимум 50 души близки до мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор - брачната половинка му, деца, помощници и доктора му.  В Унгария - четирима публицисти са в базата данни. Един от тях е проверяващият публицист от Директ36 - Андраш Сабо.

„ Чудех се дали са били любопитни за източниците ми, дали са желали да знаят с кого контактувам и беседвам. Очевидно бях угрижен и дали несъзнателно не съм сложил в заплаха тези хора, само че за жалост - отговор нямам. “

Основателят на Ен Ес Оу Груп - Шалев Хулио съобщи пред радио 103 FM в Тел Авив, че компанията съществува от 11 години, оперира в 45 страни и съгласно него този скандал ще приключи в съда с дело за клюка.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР