Френската полиция използва сълзотворен газ и приложи тактики за борба

...
Френската полиция използва сълзотворен газ и приложи тактики за борба
Коментари Харесай

Сълзотворен газ срещу протестиращи пред посолството на Иран в Париж

Френската полиция употребява сълзотворен газ и приложи тактики за битка с безредиците, с цел да попречи на стотици хора, протестиращи в Париж, да тръгнат към посолството на Техеран, оповестиха кореспонденти и очевидци на Агенция Франс Прес.

Протестиращите се бяха събрали за втори следващ ден, с цел да изразят възмущението си от гибелта на Махса Амини след ареста ѝ от иранската нравствена полиция предходната седмица - и да покажат взаимност с митингите, които избухнаха в Иран.

Протестът е почнал спокойно на площад " Трокадеро ". Някои стачкуващи скандираха " Смърт на Ислямската република " и лозунги против висшия водач аятолах Хаменей.

Но полицията в цялостно въоръжение против вълнения, подкрепена от редица микробуси, препречи пътя на протестиращите, които се опитваха да се приближат до иранското посолство, намиращо се на малко разстояние.

Полицията употребява сълзотворен газ, с цел да разпръсне протестиращите.

" Не се усещам добре, беше злополука ", сподели един от протестиращите, който помоли да не бъде назоваван, защото се възвръща от въздействието на сълзотворния газ.

Използването на сълзотворен газ разгневи деятелите, които към този момент бяха смутени от диалозите и общественото здрависване на президента Еманюел Макрон с иранския президент Ебрахим Раиси в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации предходната седмица.

" Полицията употребява сълзотворен газ, с цел да разпръсне иранските протестиращи в Париж в опит да отбрани посолството на Ислямската република. Междувременно @ЕманюелМакрон си стисна ръката с президента-убиец на Иран ", написа в Туитър живеещата в Съединени американски щати иранска активистка за правата на дамите Масих Алинеджад.

Протестиращите повтаряха и персийски викания, употребявани от протестиращите в Иран, като " зан, зандеги, азади! ". (жена, живот, независимост!), а също и кюрдския му еквивалент " jin, jiyan, azadi! " Амини, известна също като Джина Амини, е кюрдка.

" С оглед на това, което се случва, ние, иранците, сме изцяло мобилизирани ", сподели Нина, живееща в Париж френска иранка, която помоли да не се оповестява фамилното ѝ име. " Трябва да реагираме, като се има поради, че сме надалеч от нашата татковина, нашата страна ”.

" Наистина е време всички да се обединим, с цел да можем в действителност да приказваме, тъй че целият свят в действителност да чуе гласа ни ", добави тя.

Подобни напрегнати подиуми се разиграха и в Лондон, където на фотоси, оповестени в обществените медии, се вижда по какъв начин протестиращи се пробват да пробият полицейските бариери за сигурност пред иранското посолство там.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР