Френската кухня, която е превърнала храненето в истинско изкуство, неслучайно

...
Френската кухня, която е превърнала храненето в истинско изкуство, неслучайно
Коментари Харесай

Интересни факти за френската кухня

Френската кухня, която е трансформирала храненето в същинско изкуство, неслучайно е световноизвестна. Малко са хората, които да не са чували за специалитети като вкусните сирена фондю, ароматната френска чорба Дюбари, пилешкото месо А ла дижонес, и още доста други. С френската кухня обаче са свързани и някои доста забавни обстоятелства:

Подобно на японското разбиране за храната, тя и при французите не се възприема само като физиологичен акт, а като цяла просвета. Това е и повода всичко, което се сервира на масата да е красиво гарнирано и да се сервира в избрана поредност.

Във Франция има безчет гастрономически клубове, където кулинарите развихрят въображението си и измислят ексцентрични предписания като супи от охлюви, салати, подправени с одеколон, и какво ли още не.

Кулинарните термини като поширане, сотиране, винегрет, жулиени и канапе произлизат точно от френската кухня.

Предпочитан самун във Франция си остава франзелата, която по традиция би трябвало да бъде направена единствено от брашно, сол и квас.

 Френски Сирена

Французите създават над 400 типа сирена, които служат с изключение на за приготвянето на ароматни салати и съществени ястия, по този начин и за десерти. Особено известни са тези, в които наложително би трябвало да участват 4 типа сирена - отлежало, с мухъл, прясно и твърдо.

Конското и заешкото месо участват обичайно на френската маса, като се сервират дружно с огромно многообразие от свежи или задушени зеленчуци.

Световноизвестният френски публицист Ал. Дюма е прочут в родината си освен със своите романи, само че и с кулинарния речник за кухнята, който е написал.

За разлика от съветската кухня да вземем за пример, където месото се обработва топлинно в продължение на повече време, французите обичат да го употребяват по-сурово. Откъдето идва и терминът полусурово. Тук е моментът да се спомене, че въпреки терминът полусурово да е от френски генезис, в превод той значи " по британски ".

Французите са евентуално най-големият потребител на охлюви в света. Приготвят се всевъзможни ястия с охлюви и се смятат за същински деликатес от незапомнени времена.

Сред най-изтъкнатите кулинари на Франция няма по какъв начин да не се спомене името на Огюст Ескофие, чиито кулинарни правила не престават значително да се съблюдават и през днешния ден.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР