Френската компания "Рено" продаде завода си в Русия и той

...
Френската компания "Рено" продаде завода си в Русия и той
Коментари Харесай

Ще възобновим производството под марката Москвич. Русия купи завода на Рено в Москва

Френската компания "Рено " продаде завода си в Русия и той към този момент е благосъстоятелност на град Москва. Това заяви Франс прес в понеделник. Кметът на града Сергей Собянин сподели, че заводът ще продължи работа, само че към този момент ще създава коли под "историческата марка Москвич ".

"Рено " е следващата огромна западна компания, която напуща съветския пазар поради продължаващата съветска военна експанзия в Украйна.

В понеделник кметът на Москва Сергей Собянин написа в персоналния си, че задграничният притежател е решил "да закрие завода на Рено " и "това е негово право, само че не можем да допуснем хиляди служащи да останат без работа ".

"Затова взех решение да взема завода под ръководството на града и да възобновя производството на коли под историческата марка Москвич ", написа още Собянин.

"През 2022 ще отворим нова страница в историята на Москвич ", добави той.

"Рено " разгласява, от което излиза наяве, че с изключение на завода си в Москва компанията е продала на съветската страна и контролния си пакет акции в "АвтоВАЗ ". "АвтоВАЗ " създава колите под марката "Лада ".

"Днес взехме мъчно, само че належащо решение и вършим виновен избор към нашите 45 000 чиновници в Русия, като в същото време резервираме представянето на компанията и способността ни да се върнем в страната в бъдеще, в един друг подтекст ", сподели основният изпълнителен шеф на компанията Лука де Мео.

От изказването излиза наяве, че съгласно съглашението, което компанията е сключила с съветската страна, "Рено " има опция да купи назад своя дял в "АвтоВАЗ " в границите на идващите 6 години.

По-рано този месец "Рено " беше измежду няколкото френски компании, разкритикувани от украинския президент Володимир Зеленски за това, че не престават активността си в Русия. Украинският външен министър Дмитро Кулеба отиде още по-далеч, като прикани за световен протест на автомобилния производител.

В началото на март редица международни компании оповестиха, че приключват бизнес интервенциите сив Русия. Германската BMW спря износа на коли за Русия и разгласи също по този начин, че в страната. Mercedes-Benz Group, Daimler Truck, Ford Motors Co и доста други също преустановиха бизнес дейностите си на съветска територия.

Тогава от "Рено " оповестиха единствено, че ще спрат някои интервенции в заводите си за сглобяване на коли в Русия заради усложнения в логистиката. Според данни на Citibank "Рено " е измежду западните компании, които са най-засегнати от глобите върху Русия, защото 8% от главните ѝ доходи идват от съветския пазар.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР