Френсис Бейкън (1561 ~ 1626) – създател на научния индуктивен

...
Френсис Бейкън (1561 ~ 1626) – създател на научния индуктивен
Коментари Харесай

Тези, които отричат Бога, убиват благородното у човека ╫ Френсис БЕЙКЪН

Френсис Бейкън (1561 ~ 1626) – основател на научния апостериорен способ и на първата систематична подредба на науките.

1. „ Има две книги, които са ни дадени, с цел да ги учим и с цел да ни защищават от неточности: първата книга е Библията, която ни разкрива волята на Бога, а втората е книгата на Природата, която съдържа всички творения на Бога и показва Неговата мощ. ” (БЕЙКЪН, представен в Morris 1982, 13-14). 

2. „ Вярно е, че една не доста задълбочена философия насочва човешкия разум към атеизма, само че задълбочаването във философията го връща назад към религията. Когато човешкият разум преглежда разпръснатите аргументи на нещата, той може да остане при тях и да не отиде по-надълбоко, само че когато види, че те са тясно свързани между тях и образуват верига, тогава той безусловно ще се обърне към Провидението и Бога. ” (FRANCIS BACON, “The Essays of Lord Bacon ”, London, Longman and Green, 1875, 64). 

3. „ Съществуването на Бога се отхвърля единствено от тези, за които е преференциално Той да не съществува. Нищо не демонстрира по-добре, че безбожието е по-скоро на устата, в сравнение с в душата на хората, от това, че безбожниците непрекъснато изричат мнението си, като че ли сами не са твърдо уверени в своето безбожие и биха се радвали да бъдат подкрепени от утвърждението на други хора. А в случай че те в действителност считат, че Бог не съществува, за какво тогава се безпокоят? ” (BACON 1875, 64-65). 

4. „ Тези, които отхвърлят Бога, убиват благородното у човека; тъй като несъмнено индивидът е покрай животните във връзка с своето телесно устройство и в случай че не е покрай Бога по дух, индивидът става едно долно и презряно създание. ” (BACON 1875, 65-66).

От антологията: „ 50 Нобелови лауреати и други велики учени за вярата си в Бога ”, съставител Тихомир Димитров, Рекламно-издателска организация „ Спектра ”, Варна
Портрет: Portrait of Bacon by Frans Pourbus (1617), Palace on the Water in Warsaw - Wikipedia

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР