Французин е любимият мъж на всички сръчни домакини през лятото,

...
Французин е любимият мъж на всички сръчни домакини през лятото,
Коментари Харесай

Грабвайте бурканите - време е за сладка!

Французин е обичаният мъж на всички сръчни домакини през лятото, които обожават да вършат сладка, с цел да зарадват фамилиите си през зимата. Това е готвачът Франсоа Аперт, който при започване на 19-и век е открил, че добре затворената гореща храна може да устоя доста по-дълго време, без да се скапе.

За изобретението си той получил премия от 12 000 франка и благословиите на съвършените домакини стотици години по-късно.

Какви плодове да изберете за сладко?

Задължително търсете добре узрели, само че не презрели плодове, тъй като колкото по-узрял е един плод, толкоз по-ниско е равнището на киселинност и пектин в него, което се отразява на качествата на сладкото.

Колко захар да добавите?

Всяка рецепта предлага друго количество захар. Едно е ясно - сладостта на плодовете варира, тъй че в случай че прецените, че са задоволително сладки, умерено може да намалите количеството. Не забравяйте да добавите малко киселина най-после.

Ако пък ви се вижда прекомерно сладко, преди да дръпнете от огъня, прибавете малко прясно изстискан сок от лимон или ябълков оцет, което ще балансира усета.

Кога е готово сладкото?

Направете тест, като сложите една лъжица от сладкото върху паница и оставите за две минути в хладилника. Прокарайте пръст през средата му - сместа би трябвало да е хомогенна. Ако към момента е течна, оставете го още малко да се вари. И въпреки всичко внимавайте - допустимо е да пресготвите сладкото, а в този случай пектинът стартира да губи стягащите качества.

Как да изберем бурканите и капачките?

Нито бурканите, нито капачките би трябвало да имат нащърбено място, другояче може да не се затворят херметически. Гумените пръстени на бурканите за уплътнение би трябвало да са еластични.

Особено подобаващи за консервиране на мармалади, конфитюри и желета са бурканите с по този начин наречените Twist-off Glassern. Това са буркани, чиито капачки с половин завъртане компактно затварят буркана. Непременно би трябвало да употребявате такива буркани, когато работите с желиращи средства и по-малко захар.

Събраните в семейството буркани постоянно могат да се употребяват, в случай че капачките се затварят херметически и че нямат ръждиви места. И естествено уплътняването отвътре на капачките би трябвало да е налице и да е безупречно.

Важно при използването на тези капачки е типът на пълнежа. Тези буркани би трябвало постоянно да се пълнят до ръба и незабавно да се затварят. След това е целесъобразно да оставите бурканите за към 5 минути обърнати с капачките надолу, с цел да се затворят херметически и наличието да не образува мухъл. Домакините би трябвало сами да подберат размера на употребяваните от тях буркани, като деликатно се отстранят, в случай че има спукани или развалени при консервирането.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР