Франция ще строи нови ядрени реактори, за да намали енергийната

...
Франция ще строи нови ядрени реактори, за да намали енергийната
Коментари Харесай

Макрон обяви, че Франция ще строи нови ядрени реактори

Франция ще строи нови нуклеарни реактори, с цел да понижи енергийната взаимозависимост на страната от други страни, да извърши климатичните си цели за въглеродна индиферентност към 2050 година на допустима цена и да държи под надзор цените, които би трябвало да останат " рационални ", разгласи президентът Еманюел Макрон в тирада към нацията.

" За пръв път от десетилетия насам ще рестартираме построяването на нуклеарни реактори до момента в който продължаваме развиването на енергетиката от възобновими източници ", съобщи той, представен от " Ройтерс ".

В началото на мандата си президентът обещаваше да понижи каузи на нуклеарната енергетика в страната от 75% на 50%. Но последната енергийна рецесия промени настроенията в Париж едвам 5 месеца преди президентските избори.

Франция поема измежду бързото повишаване на силата по път, друг от този на прилежаща Германия, която след повредата във Фукушима през 2011 година форсира закриването на нуклеарния си бранш.

Макрон не даде детайлности в речта си, само че се чака в идващите седмици държавното управление да разгласи създаване на реактори от трето потомство, евентуално към 6 на брой.

Ден по-рано Ален Транзер, отговарящ за качеството на ръководството на нуклеарните обекти в държавната EDF, сподели, че секторът е подготвен да строи такива EPR реактори при допустими периоди и цени, стига държавното управление да ги поръча. По думите му първият реактор ще помогне за събиране на повече информация и опит, които да се употребяват за по-къси периоди при идващите. Такъв реактор към този момент се строи в Нормандия във Фламанвил, само че планът се сблъска с доста проблеми, първичният период е надхвърлен с 10 години, а цената " експлодира ", изяснява " Ройтерс ". Според организацията всичко това е сложило под въпрос потенциала на Франция да построява такива реактори. Транзер чака реакторът да проработи до края на 2022 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР