Франция ще подготви и оборудва няколко украински батальона с десетки

...
Франция ще подготви и оборудва няколко украински батальона с десетки
Коментари Харесай

Макрон обеща на Зеленски да достави на Украйна бронирани машини и леки танкове

Франция ще приготви и оборудва няколко украински батальона с десетки бронирани машини през идващите седмици, в това число леки колесни танкове AMX-10RC. Това сподели президентът Еманюел Макрон на среща с украинския си сътрудник Володимир Зеленски в неделя в Париж, заяви Le Figaro.

Новината идва на фона на подготвяната украинска контраатака. Преди това през уикенда Зеленски посети и.

В изказване след срещата Макрон сподели, че военната поддръжка за Киев продължава, приготвят се нови доставки, " с цел да се вземат непрекъснато поради най-неотложните потребности за подсилване на отбранителните качества на Украйна ".

Макрон добави, че Париж е съсредоточил " напъните си в поддръжка на качествата за противовъздушна защита на Украйна ". Франция е подготвена да продължи да образова украинските военни и да дава филантропична помощ.

Президентите на двете страни приканиха за усилване на " груповия напън върху Русия посредством нови наказания ".

Макрон и Зеленски поддържаха напъните за изправяне на Кремъл пред интернационалното правораздаване за военни закононарушения. Те приканиха всички страни да " дадат оптималната интернационална легитимност " на самодейността си за основаване на специфичен арбитражен съд.

Зеленски дойде в Париж на 14 май. Във френската столица той се срещна и с министър-председателя Елизабет Борн и външния министър Катрин Колона. По-рано Зеленски посети Германия, където се срещна с президента Франк-Валтер Щайнмайер и канцлера Олаф Шолц . Шолц разгласи нов пакет от военна помощ за Киев и даде обещание да поддържа Украйна " до момента в който е належащо ".

На 13 май Зеленски посети Рим, където с премиера Джордж Мелони . След срещата той сподели, че " има доста значими решения за отбрана на небето " на Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР