Франция поема ръководството на Съвета на Европа на 17 май

...
Франция поема ръководството на Съвета на Европа на 17 май
Коментари Харесай

Франция поема ръководството на Съвета на Европа в критичен период

Франция поема управлението на Съвета на Европа на 17 май с деликатната задача да изведе паневропейската организация за отбрана на правата на индивида от рецесията с Русия, която навлиза в сериозен интервал, осведоми Българска телеграфна агенция.

Франция не е заемала поста от 22 години. Предвид ротационното шестмесечно председателство на държавите-членки, които се редуват по азбучен ред, казусът е релативно необичаен. По една календарна случайност това председателство се обрисува решаващо.
Съветът на Европа: Разследването на случая с Виктория Маринова да бъде под интернационален надзор Комисарят по правата на индивида Дуня Миятович със статус във „ Facebook ” за убийството на българската водеща
„ Председателството ни ще стартира в внимателен за организацията миг ", признава Жан-Батист Матеи, непрекъснат представител на Франция в Съвета на Европа.

На 25 юни Парламентарната асамблея на Съвета на Европа ще избере новия общоприет секретар на организацията, който ще стане правоприемник на норвежеца Турбьорн Ягланд. За поста има двама съществени кандидати: белгийският вицепремиер Дидие Рейндерс и хърватската министърка на външните работи Мария Пейчинович Бурич. Тези избори обаче може да маркират повратна точка в рецесията сред Съвета на Европа и Русия.
Съветът на Европа може да наложи наказания на Босна и Херцеговина Причината е несъблюдение на решение на Европейския съд за правата на индивида
За да глоби анексията на Крим от Москва, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) лиши през 2014 година от право на глас парламентаристите от Русия. Москва реагира с „ политика на празиня стол” - съветските представители стопираха да участват на съвещанията на асамблеята, а от 2017 година Русия повече не заплаща вноската си от 33 млн. евро в годишния бюджет на Съвета на Европа, създавайки опасност от съкращения на личния състав и дейностите на институцията.

„ Съветът на Европа се нуждае от Русия, също както и Русия, и руснаците се нуждаят от Съвета на Европа, което значи, че нейните права на страна членка би трябвало да бъдат зачитани, само че също по този начин и че Русия би трябвало да съблюдава отговорностите си във връзка с институцията”, предизвести френският президент Еманюел Макрон.
Турция понижава присъединяване си в интернационална правозащитна организация Останалите членки на Съвета на Европа ще би трябвало да заплащат повече
Освен това Франция желае да подтикне Съветът на Европа „ да се приспособява към съвремеността”, като обърне внимание на провокациите пред човешките права и правовата страна, сложени от напредъка на цифровизацията и изкуствения разсъдък.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР