Франция осъди изстрелването на ракета от Техеран на 30 декември,

...
Франция осъди изстрелването на ракета от Техеран на 30 декември,
Коментари Харесай

Париж осъди изстрелването на иранска ракета

Франция осъди изстрелването на ракета от Техеран на 30 декември, в миг, когато договарянията за иранската нуклеарна стратегия бяха обновени и съгласно нея напредват, съобщи Франс прес.

Франция осъжда изстрелване, което не съблюдава резолюция 2231 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, заяви френската дипломация. Тези дейности провокират още по-голямо страдание, защото са осъществени в миг, когато отчитаме прогрес в нуклеарните договаряния във Виена, показва френското външно министерство.

Иран съобщи в четвъртък, 30 декември, че е изстрелял в космоса ракета, носеща три устройства за галактически проучвания. Говорителят на иранското министерство на защитата Ахмад Хосейни сподели, че ракетата е " Симорг ", известна още като " Финикс ". Той уточни, че трите устройства са изведени на височина 470 километра. Той бе представен да споделя, че " галактическият център и носителят на спътници са се справили уместно ". Хосейни сподели, че това е " в началото " изстрелване, което значи, че се чакат още.

Властите обаче резервираха безмълвие по въпроса дали обектите са в орбита. Гражданската галактическа стратегия на Иран претърпя поредност от неуспехи през последните години, измежду които съдбовни пожари и детонация на ракета при изстрелване.

Поради огромната непосредственост сред технологиите, употребявани за изстрелване в космоса и изстрелване на балистични ракети, това изстрелване способства директно за и без друго притеснителния прогрес на Иран в програмата му за балистични ракети. Ролята на министерството на защитата в това изстрелване свидетелства за тясна връзка сред двете стратегии, означи ден след изстрелването френското външно ведомство.

На 24 декември Иран изстреля балистични ракети, което също не беше съобразено с резолюция 2231. Документът приканва Техеран да не прави действия, свързани с балистични ракети, проектирани да могат да носят нуклеарно оръжие, уточни министерството.

Иранската стратегия за балистични ракети е източник на безпокойствие у интернационалната общественост, се прибавя в известието. В него се упорства Иран да зачита отговорностите си, в това число тези, свързани с трансфер на оръжие и чувствителни технологии.

Новото изстрелване беше осъществено на фона на договаряния за избавяне на съглашението от Виена, които след 5-месечно спиране бяха възобновени в края на ноември. В тях вземат участие Иран и пет международни сили: Франция, Англия, Германия, Русия и Китай.

Преговорите целят да върнат в съглашението Съединени американски щати, които се отдръпнаха от него през 2018 година и възвърнаха глобите против Иран. Вашингтон взе участие в договарянията непряко.

През последното десетилетие Иран изпрати няколко спътника в орбита, а през 2013 година изпрати маймуна в космоса. Правителството насочи вниманието си към галактическата стратегия от началото на мандата на президента Ебрахим Раиси. Върховният съвет по космоса на Иран заседава за пръв път от 11 години.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР