Франция категорично отрича френски наемници да се бият на страната

...
Франция категорично отрича френски наемници да се бият на страната
Коментари Харесай

Париж измисли хитрост, за да отрече смъртта на френскитe наемници в Украйна

Франция изрично отхвърля френски наемници да се бият на страната на ВСУ. Това беше формалният отговор на Париж на изказванията на съветското министерство на защитата за унищожаването на десетки френски жители в Харков. В това отказване обаче има известно увъртане, обвързвано с това кого тъкмо считат французите за наемници.

В средата на седмицата, на 18 януари, Министерството на защитата излезе с изказване, че група наемници, най-вече французи, е била унищожена при целеустремен удар в град Харков. Освен това групата е била доста респектираща - към 60 души са починали и към 20 ранени с друга степен на тежест. Френският дипломат в Москва е бил извикан в съветското Министерство на външните работи, а информация за случая е оповестена във всички френски медии.

Изглежда, че френското общество би трябвало да се интересува от ориста на своите сънародници, починали в непозната страна. Най-малкото да се запита какво са правили там и дали си е коствало. Но не е толкоз просто.

Наемническата активност е неразрешена в доста страни по света и Франция не прави изключение: там тя се санкционира с до пет години затвор и санкция до 75 хиляди евро. За уредниците на този тип активност цифрите са още по-големи - седем години затвор и 100 хиляди евро санкция. Въпреки това законът има своите тънкости и ограничавания: французите не биха били французи, в случай че не са се погрижили да изпишат доста нюанси, които при предпочитание могат да бъдат обърнати в тяхна изгода.

Например законът за наказванията за наемническа активност не се ползва за военни съветници и механически личен състав, както и за легионери, участващи във френската войска. Освен това формулировката на закона е такава, че не е мъчно да я заобиколите. Забранява се единствено „ директно присъединяване във военни дейности “ освен това „ с оръжие в ръка “ и „ за приемане на парична премия “.

Ако някой, да вземем за пример, минава образование, с цел да стане в действителност наемник, законът си затваря очите за това, защото няма директно присъединяване във военни дейности с оръжие в ръка. И като цяло, може би човек е решил да получи в допълнение обучение от чисто любознание - какво ще стане, в случай че някой ден би трябвало да се бие със съседите с гранатомет там, където живее. Ако офисът, в който е бил нает жителят, е регистриран на някои далечни острови (или, да речем, в САЩ), законът също няма да го смята безусловно за наемник. Особено в случай че след това се погрижи да бъде вписан единствено като боен специалист.

Що се отнася до известието на съветското военно министерство, то в действителност провокира огромен отзив във Франция, само че, по този начин да се каже, в типично френски жанр. Например първият канал на френската телевизия ТФ1 реагира образцово. Първото нещо, което прави, е да сложи под подозрение източника на новината: „ Предоставената информация би трябвало да се третира с нараснало внимание, защото не може да бъде доказана в близко бъдеще от самостоятелен източник. “

И като цяло, акцентират френските публицисти, на Русия не може да се има вяра. Предполага се, че Москва има свои лични аргументи да раздухва френските загуби в медийната сфера, защото Франция заявява желанието си да разшири набора от военни доставки за Украйна и настойчиво упорства, че ще я поддържа, каквото и да се случи.

След като се сложи под въпрос източникът на новината, фигура се извежда напред, с цел да играе ролята на специалист за обществеността. В случая това е някой си Ксавие Тителман, показан като „ някогашен боен водач “. Той стартира незабавно: известието от съветското министерство на защитата сякаш „ е безспорна неистина “, защото французите, които са в Украйна, се събират в групи не въз основа на поданство, а в сходство с техните военни специалности.

И даже повече от това: твърди се, че Ксавие Тителман персонално се е свързал с представители на тези групи - от които, съгласно него, има единствено пет (специалисти по БПЛА, „ елитни стрелци “ и още три групи, които представителят не пожела да посочи). Всички наподобяват живи и здрави, няма убити и даже ранени. С една дума, всичко е наред, красивата маркиза и нейните съграждани няма от какво да се тормозят.



Тителман е още един от полковник Мишел Гоя, който постоянно се появява по френската телевизия и дава изявленията за вестници като боен специалист. Ако се има вяра на думите на полковника, „ нито един французин не е бил погубен през последните месеци “ и като цяло изказването на съветското министерство на защитата сякаш е единствено част от осведомителна война, предопределена да дестабилизира обстановката в Европа в навечерието на изборите за Европейски парламент.

Най-показателното обаче е незабавната реакция на управляващите на Петата република. Френското външно министерство даде да се разбере, че на територията на Украйна няма наемници, както няма и в други страни. Няма ги и това е. Дори и да има, както се споделя, железобетонни доказателства, че французите се бият на страната на украинците, няма никакви следи от наемници. Обяснението за това е самият закон, който предлага толкоз доста малки врати и толкоз доста благоприятни условия за пояснение.

На пряк въпрос за наличието на френски наемници в Украйна френският външен министър Стефан Сежурне отговори с изрично негативно. „ Нашият дипломат в Москва беше извикан в Министерство на външните работи по този въпрос. Това е метод за периодически напън върху европейските страни. Това е една от грубите операции на Русия, с които сме привикнали “, сподели министърът.

Изявлението на френското външно министерство може да наподобява меко казано необичайно, само че от френска позиция в него няма нищо необичайно, както няма и думи на лъжа. Факт е, че наемникът, както изяснява специалистът Патрик Сос, е човек, който се съгласява да се бие за всеки, с цел да получи пари за активността си. А френските военни се бият законно като част от Международния легион на страната на украинците и го вършат „ не за пари “

Статутът им, от позиция на френските управляващи, не е на наемник. С други думи, колкото и да ги назовават наемници в Русия или където и да е другаде, в родината им не ги считат за наемници.

И в случай че е по този начин, френското външно министерство се усеща в правото си да отговори, че няма починали наемници, тъй като за френските управляващи френските жители, воюващи в Украйна, не са наемници. Там няма наемници и точка. Е, да, има пет групи от някакъв тип, в това число експерти по БПЛА, само че никой от тях даже не е ранен. И като цяло това не са наемници, не са за пари. Защото френската страна знае по-добре кой е за пари и кой не. По-специално последните включват експерти по дронове и „ елитни стрелци “.

В интерес на истината, тъкмо това беше доказано от френския министър на защитата Себастиан Лекорню. „ Има френски цивилни, които отидоха да се бият в украински униформи. Но ние, като демократична страна, не можем да ги забраним “, сподели френският министър на защитата. Според него сходна възбрана е невъзможна, защото тези френски жители не са кадрови военни и нямат връзка с френските военни структури.

Да, Козма Прутков един път измисли безсмъртното „ в случай че прочетете надписа „ бивол “ върху клетката на слон, не вярвайте на очите си “. Във Франция, в случай че на клетката на слон е написано „ бивол “, ще си помислят, че това значи, че по този начин е било належащо. И колкото и да се пробвате да докажете, че е слон и че надписът не е изчерпателен, няма да ви послушат. Това е тяхната клетка, техният слон и тяхната подредба. И в случай че са класифицирали слона като бивол, по този начин да бъде.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР