Франсис Хауген, бивш анализатор на Facebook, чиито разкрития поставиха социалната

...
Франсис Хауген, бивш анализатор на Facebook, чиито разкрития поставиха социалната
Коментари Харесай

Петте големи проблема на Facebook

Франсис Хауген, някогашен анализатор на Фейсбук, чиито разкрития сложиха обществената мрежа още веднъж измежду стихия от рецензии, взе участие за пръв път в чуване пред американските сенатори във Вашингтон във вторник. Изслушването се случи, откакто тя разкри по американската телевизия в неделя вечер, че е източникът, който даде хиляди страници вътрешни документи на Wall Street Journal. Те демонстрираха чести несъответствия сред обществените изказвания на Фейсбук и резултатите от личните проучвания на компанията. Преди да напусне платформата през май тази година, тя е събрала голям брой вътрешни отчети и проучвания в опит дефинитивно да покаже, че Фейсбук съзнателно е избрала да не отстранява проблемите на обществената мрежа.

Признанието ѝ идва ден откакто Фейсбук претърпя едно от най-тежките си спирания в миналото, защото всичките му платформи, в това число WhatsApp, Instagram и Messenger, бяха недостъпни за няколко часа заради проблем при " смяна в конфигурацията ".

Според Хауген документите демонстрират, че компанията от Силициевата котловина неведнъж е давала приоритет на " облагата пред сигурността ". Тя също е подала тъжби до Комисията за скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати по отношение на това дали Фейсбук е подвела своите вложители. Акциите на Фейсбук са изгубили към 13% от цената си, откогато WSJ стартира да разгласява своята серия от разкрития в средата на септември, в това число още близо 5% след срутва в продуктите тази седмица. Интервюто на Хауген за предаването 60 Minutes в неделя и свидетелските показания пред Сената са единствено началото на нейната обиколка пред държавни управления - тя ще се яви и пред английските политици и ще взе участие в уеб срещата на върха на водачите на Европейски Съюз в Лисабон в идващите няколко седмици.

На този декор изданието Financial Times обръща внимание на пет въпроса, които излизат на напред във времето след изказванията на Хауген.
Какво прави Фейсбук с децата?
Изслушването в Сената се концентрира върху отбраната на децата онлайн, а политиците желаят да чуят повече за напъните на Фейсбук по привличане на по-млади консуматори. Компанията твърди, че се пробва посредством спорни планове като Instagram Kids да направи по-безопасно навлизането на децата онлайн. Разкритията на Хауген загатват, че Фейсбук гледа на по-младите консуматори като на необработен източник на напредък, търсейки способи да притегли ново потомство консуматори, като в същото време подценява личните си констатации за въздействието на своите платформи, като Instagram, върху психологичното здраве на младежите.

" Собственото изследване на Фейсбук демонстрира, че Instagram е не просто рисков за младежите, а че им вреди, и че е доста по-лош от другите форми на обществени медии ", сподели Хауген пред 60 Minutes.
Какво се случи със звеното за гражданска цялост на Фейсбук?
Преди Хауген да напусне Фейсбук през май, тя работи върху " гражданска целокупност " (civil integrity), екип, отдаден на битката с дезинформацията и други офанзиви против демократичните избори. След избора на Джо Байдън за президент, споделя Хауген, ръководителите на Фейсбук взеха решение, че могат " да се отърват от гражданската цялост към този момент " - неточност, която тя твърди, че проправи пътя за протестите на Капитолия през януари. Това решение, споделя тя пред 60 Minutes, е моментът, в който взема решение, че не може да " има вяра, че те са фактически подготвени да влагат това, което е належащо, с цел да не бъде Фейсбук рисков ".

Ръководителите на Фейсбук споделят, че работата на екипа за гражданска честност продължава като част от по-широка тактика за ограничение на дезинформацията, като в същото време оспорва, че обществената мрежа предизвиква поляризация.
Как Фейсбук може да усъвършенства модерирането на наличието?
Фейсбук е вложил милиарди долари през последните пет години, с цел да се оправи със злоупотребите в своите приложения, като набира към 40 хиляди модератори на наличие, които да управляват голямата му мрежа. Когато изпълнителният шеф Марк Зукърбърг се появи пред Конгреса по-рано тази година, той разкри и зависимостта на компанията от автоматизация. Машинното образование, форма на изкуствен интелект, е отговорно за забелязването на повече от 95% от речта на омразата, която компанията отстранява, сподели той.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Пазар на труда 2 Вечерни вести 3 Право 1 Технологии 2 Вечерни вести 3 Коментари и разбори 1 Политика 2 Пазар на труда 3 Предприемач
Но даже това може да не е задоволително. Според Хауген, Фейсбук не е съумяла да управлява анти-ваксърското наличие, макар че Зукърбърг го е направил приоритет. Вътрешните данни на Фейсбук по-рано тази година разказват " голям проблем " и " редица мнения против ваксини ", съгласно WSJ.
Влошават ли нещата логаритмите на Фейсбук?
Дори когато Фейсбук твърди, че технологията му оказва помощ, това може да има противоположен резултат. Хауген твърди, че доста от провокациите на групата с поляризация произтичат от промени в логаритъма на потока от вести през 2018 година, които дават приоритет на изявленията от другари и семейство и омаловажават изявленията на професионални издатели. Тогава Зукърбърг даде обещание, че измененията ще основат " по-смислени взаимоотношения ".

Хауген споделя, че личното проучване на Фейсбук демонстрира, че поляризиращото наличие е по-ангажиращо. " Фейсбук осъзна, че в случай че трансформират логаритъма, с цел да бъдат по-безопасни, хората ще прекарват по-малко време на уеб страницата, ще кликат върху по-малко реклами, ще печелят по-малко пари ". Тя прибавя, че след изборите в Съединени американски щати през 2020 година компанията избира " да даде приоритет на растежа пред сигурността ". Компанията отхвърли обвиняванията, като съобщи, че продължава да усъвършенства логаритмите си, с цел да понижи кликбейта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР